Mi a DNS, hogyan működik, és hogyan kell használni a DNS-zónát

Képzelje el, hogy telefonját kell használnia, de nem használhat semmilyen névjegy tárolót – meg kell emlékeznie és tárcsáznia kell minden egyes személy telefonszámát. Unalmasnak hangzik, igaz? Így nézne ki a DNS nélküli világ!


Noha gyakorlati felhasználása a fenti mondatban magyarázható, a sytem domain névnek számos érdekes bonyolultsága van, amelyeket a cikk egészében alaposan megvizsgálunk. Legyen naprakész, és görgessen tovább néhány érdekes információval és hasznos tudással kapcsolatban a DNS működéséről!

1. Áttekintés

A DNS bevezetése előtt, a 80-as években, A hálózati számítógépek IP-címükkel voltak elérhetők, ami hasonló a telefonszámhoz.

Csak számjegyek.

Ez egy ideje hasznos volt, amikor az internet elég kicsi volt. És igen, elég kicsi volt ahhoz, hogy ezt a rendszert csak pár évtizeddel ezelőtt lehessen. Növekedésével azonban ez a megközelítés egyre kevésbé volt praktikus. Mindannyian tudjuk a legközelebbi barátaink telefonszámait, de képzeljük el, mi történne, ha a baráti kör néhány év alatt több millió emberre nőne fel.

A DNS működésbe hozza az internetet.A domain név szolgáltatás a forgalmat a globális hálózaton továbbítja.

Fotó: Jordan Harrison az Unsplash-en

Nos, ez történt az internettel, és a számok emlékezése vagy írása nem volt elég lehetséges, gyakorlatilag már nem.

Egy ponton a MIT tudósai rájöttek, hogy az emberi agy tökéletesen képes megjegyezni a szavakat vagy kifejezéseket, és nem minden olyan hatékony, amikor véletlenszám-sorozatokról van szó.. Ez a logikus, de döntő fontosságú megvalósítás hozta létre a DNS elődjét – a hostname szolgáltatást.

Nyers megoldás volt, de céljait szolgálta. A gazdagépnév csak egy hatalmas, „gazdagépek” nevű fájl volt, amely minden operációs rendszerrel rendelkezik manapság. Az ARPANET idején használták (ez volt a legnagyobb hálózat az internet kialakulása előtt).

A gondolatmenet következő logikus lépése a rendszer centralizálása vagy globalizálása volt. Így jött létre a Domain Name Service (vagy szerverek, vagy rendszer), vagy röviden a DNS. Ez egy globális, központosított rendszer, amely „neveket” ad az IP-címeknek, és megkönnyíti az emberek számára az interakciót és a memorizálást.

Amikor a „google.com” gépet írja be böngészőjébe, a böngésző * tudja *, hogy melyik számítógépre (ekre) hivatkozik ez a kifejezés. Számos lépés van ennek megvalósításában, és ezeket a következő fejezetekben ismertetjük.

2. Mi a DNS

A DNS a gerincét az internet. Ez az állítás távol áll a pontos DNS-meghatározástól, de annak valódiságát nem lehet vitatni. A domain névrendszer nélkül az egész internet egyáltalán nem működne, az összes félelmetes következménnyel együtt, amelyet ez okoz.

A domain név szolgáltatás absztrakció több szintjén működik, amelyek lehetővé teszik a domainek megfelelő kategorizálását, szigorú hierarchikus struktúrában. Ezeket az absztrakciókat névtereknek nevezzük, és minden domainben található pontok elválasztják egymástól. Ha például a www.hostingtribunal.com domaint veszi, akkor a következő rétegek vannak:

Legfelső szintű domainok

Ez a domain “.com” része. Ha nem szikla alatt nőtt fel, akkor biztosan hallott volna a .com, a .net, a .org és a többi népszerű felső szintű domainről. Ezek a leggyakoribbak és a legrégebbiek is. Jelenleg vannak több mint 342,4 millió domain név regisztráció, és A .com és a .net együttes összege 151,7 millió tőlük.

Néhány felső szintű domain globálisan használható, mint például a fentiek, de vannak olyanok is, amelyek meghatározott szervezetekre vagy országokra korlátozódnak. A „.edu” gTLD oktatási létesítmények számára, a „.gov” kormányzati szervezetek számára fenntartva, és így tovább.

Érdekes tény a gTLD-ről: A rendkívül népszerű .TV gTLD, amelyet széles körben használnak a „televízióra” hivatkozásként, valójában Tuvalu országának országkód TLD-je (ccTLD), amely nemzeti nettó értékének számottevõen tiszta e véletlen egybeesés miatt!

Országkód legfelső szintű domain

Az országkód TLD-k a legmagasabb szintű domainek, amelyek leírják az egyes országokban és régiókban (vagy onnan) működő webhelyek leírását. Hasznosak márkaépítésben, helyi vállalkozásokban és számos helyi iterációval rendelkező nemzetközi webhelyeknél.

Az online óriás Amazon rendelkezik egy dot-com verzióval, dot-de Németországgal, dot-uk az Egyesült Királysággal és így tovább. Ez a megközelítés növeli a helyi piacra jutást, megkerüli a nyelvi akadályokat, és sokkal könnyebbé teszi a szállítási költségek (és a vámtételek) kiszámítását..

Figyelem, a ccTLD továbbra is TLD, és nem másodlagos domain.

Második-Domainek szintje

A második szintű domének a dot elõtt jelennek meg a dot-com vagy dot-us pontban. Példánkban ez a www.hostingtribunal.com „hosttribunal” része. Ha például a www.bbc.co.uk-t vesszük példaként, akkor a .co rész a második szintű domain lenne.

Az új gTLD-ket egy hosszú, drága alkalmazási folyamat és az ICANN (többek között az összes domain nevet szabályozó testület) végzi el, és Ön, mint felhasználó, csak a meglévő készlettel használható.

Az ICANN weboldal sok hasznos információval rendelkezik a domain nevekkel kapcsolatban.Végül az ICANN szabályozza az összes létező domainnevet.

Másrészt a második szintű domain lehet bármi, amit szeretne. Amíg a név szabad, regisztrálhatja. Figyelembe véve az internet méretét, ez nem mindig könnyű feladat.

Érdekes tény a második szintű domainekről: Minél rövidebb és felismerhetőbb a domain, annál értékesebb. Nagyon sok olyan társaság és ember profitál, ha regisztrál olyan domaineket, amelyek kereskedelmi érdeklődést válthatnak ki, majd hatalmas nyereségre adhatják el őket. Az új domain név regisztrálása általában 1 és 100 dollár között mozog, de a „prémium” domain vásárlása az olyan személytől, aki kizárólag a viszonteladás céljából szerezte be, gyakran tíz vagy százezer dollárba kerül.!

Aldomainek

Az aldomaineket a második szintű domain tulajdonosa szabályozza, és tetszőleges számú aldomaint hozhatnak létre a DNS-zónában. Ezen okból kifolyólag gyakran megjelennek olyan községi aldomainek, mint például a „shop.mydomain.com” vagy „blog.mydomain.com”..

Az aldomainek létrehozása ingyenes, és nagyon hasznosak az URL-sáv további információinak megadása érdekében. A vállalatoknál még gyakrabban látnák őket egymásba ágyazottan, ahol ott is hivatkoznak a helyre, a típusra, a célra stb. Például a „server.storage.eu-west.region1.google.com” könnyen érvényes domain név lehet a Google szerver számára.

3. Hogyan működik a DNS

Oda-vissza – egy DNS-kérés életciklusa

Amikor benyújtja a www.hostingtribunal.com domainre vonatkozó kérelmét, a böngészője először ellenőrzi a helyi operációs rendszert, hogy nem tartalmaz-e bejegyzését.

Emlékszel a „host” fájlra, amelyet korábban említettünk? Még mindig ott van, és ez az első dolog, ahol az operációs rendszer az adott domainhez kötött IP-címeket keresi.

Ha nem talál hivatkozást ott, akkor az operációs rendszer ellenőrzi az internetszolgáltatóját.

Ez az úgynevezett folyamat kezdete DNS rekord keresés, mivel az internetszolgáltató megküldi a globális hálózathoz a kérést az erőforrás (általában a webhely) megtalálására, amelyet a végfelhasználó igényel. Mivel az egyes szolgáltatókhoz DNS-kereséseket hajtanak végre (szó szerint millió másodpercenként), az internetszolgáltatók általában a bejegyzések gyorsítótárazott változatát tartják, így nem kell minden egyes alkalommal megkeresniük ugyanazt az erőforrást..

A hálózati kábelek fantasztikusak!Ez a kábel a DNS-lekérdezés kezdete vagy vége.

Fotó: Markus Spiske az Unsplash-en

A folyamat ezt a lépését a rekurzív megoldó. Figyelemre méltó tény a felbontóval kapcsolatban az, hogy a kapott kéréseket tételekben csoportosítja. Alapvetően ez létrehoz egy gyorsítótár-adatbázist, így kevés kérés jelentős számú felhasználót képes kiszolgálni. Ez megtakarítja a hálózati forgalmat, ami rendkívül fontos, ha szem előtt tartjuk az internet méretét.

Ha az internetszolgáltatónak nincs az Ön által igényelt IP, akkor az ISP tovább továbbítja a kérését a láncban felfelé (amely hozzáadja a visszatérést a DNS-gyorsítótár-adatbázisához.)

Root Nameservers

Ha kérése nem talál választ az út mentén található gyorsítótárazott adatokban, megkapja a gyökér-kiszolgálók. Ezek a hatóságok, amelyek minden egyes DNS-rekordot tartalmaznak, és felelõsek mindegyikük hitelességének és elérhetõségének ellenõrzéséért. A gyökérkiszolgálók átirányítják az egyes gTLD-ek forgalmát az illetékes hatósághoz.

Miután a lekérdezés eljutott a gyökérnév-kiszolgálókhoz, ellenőrizni fogják a megfelelő gTLD jogosultságot. Először a jobb oldali oldalról beolvassa a domain nevet. (Technikailag a domainneveket jobbról balra olvasják.) Például a Bármi „.Com” domain névvel átirányítják a lekérdezést a „.com” TLD névkiszolgálókra – a VeriSign.

Az TLD névkiszolgálók már tudják, melyik gTLD-ért felelnek, tehát ellenőrzik a második szintű domaint. A www.hostingtribunal.com lekérdezés esetén a TLD névkiszolgálók ellenőrzik a „hosttribunal” kifejezést, és optimalizált algoritmusaik segítségével visszatérítik az eredményt.

TTL

A kérés visszatérésekor szakaszos szervereink (a rekurzív szerverek) egy meghatározott ideig tárolják a kapott DNS értékeket. Ezt úgy hívják, hogy “bármelyik tartományrekord rendelkezik” az élettartammal (TTL). A TTL időtartamát maga a rekord határozza meg.

Ha azt szeretné, hogy rekordját gyakran a kiszolgálók DNS-lánca frissítse, beállíthat egy rövid élettartamot. Ez gyakran szükségtelen, mivel a DNS-rekordok gyakran nem változnak egy működő tartományban.

Mindezek után a kérés visszaküldi a számítógépére, ahol a rekordot a böngészőben egy helyi referenciaként menti el, és maga a böngésző kérést küld az IP-hez, amelyet az adott domainnél kapott..

Micsoda kört, nem!

Tekintettel arra, hogy az internetes adatcsere közel áll az üvegszálas kábelen keresztüli fénysebességhez, a műszakilag összetett események egész sorának ezredmásodpercet vesz igénybe..

Érdekes tény a gyökér névszerverekről: Csak 13 gyökér névszerver van! A valóságban mindegyik egy gépcsoportból áll, amely biztosítja a szükséges számítási teljesítményt, biztonságot, redundanciát és sávszélességet. Ha még egy gyökérkiszolgáló is működik, akkor az internetre gyakorolt ​​hatás hatalmas. Számtalan webhely megállítja a megoldást; még mindig rendelkezésre álló hatalmasak is lemerülnek. A 13 szervert üzemelteti:

VeriSign, Inc.., Dél-Kaliforniai Egyetem (ISI), Cogent Communications, Marylandi Egyetem, ASA (Ames Kutatóközpont), Internet Systems Consortium, Inc.., Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma (NIC), Amerikai hadsereg (Research Lab), Netnod, VeriSign, Inc.., RIPE NCC, ICANN és WIDE projekt

4. DNS-zóna boncolás – A rekordok típusai

A kifejezés, amelyet a webhely felállítása során tapasztalhat, különösen, ha a domain nevet egy helyen regisztrálják, és a tárhelyet egy másik helyen nyújtják, A rekord vagy a DNS rekordok. Az összes webhelyhez kapcsolódó DNS-rekord a webhely DNS-zónájának része.

A DNS-zóna viszont adminisztratív és technikai funkciót lát el. Szigorúan véve, a DNS-zóna meghatározása kimondja, hogy ez a teljes tartománynév-rendszer egy szegmense, amely egyetlen adminisztrátor irányítási jogkörébe tartozik, legyen az jogi vagy magán entitás.

Tudom, hogy technikai ostobaságnak hangzik.

Így néz ki a DNS-zóna.Részletes DNS zóna számos bejegyzésgel. Folytassa óvatosan.

Ugyanakkor erre hagyom, és a praktikus DNS-zóna szempontokra fogok összpontosítani, amelyek közvetlenül érintik a webhelyek tárolását.

A webtárhelyszolgáltatás során több összekapcsolt szolgáltatást kell a megfelelő kiszolgálókhoz irányítani, hogy a tárhelyszolgáltatás – weboldal, adatbázis, e-mail – működjön, és a koordinációt a DNS-zónában tárolt adatok szabályozzák. A zóna a DNS-rekordok gyűjteménye, egyedi típusuk szerint rendezve; a tartalmat a DNS zóna.

Például az a rekord, amely egy domain nevet mond arról, ahonnan (ahonnan szerverről van szó) a tartalom betöltésére (más néven “webhely”), az A fő rekordban tárolódik. Gyakran a www-rekord A-rekordot is kap.

Vannak más típusú rekordok a postai szolgáltatásokhoz, a kiegészítő szolgáltatásokhoz, a tulajdonosi hitelesítéshez és másokhoz is.

5. A DNS-rekordok fő típusai

Rekord

A rekord egy DNS-rekord, amely a domain nevet egy IP-címhez kapcsolja. Így lehet megtalálni a webhely otthoni szerverét az interneten. Az A rekord társítja a weboldalt (a tartalmat) a kijelölt domain névvel (címmel)..

AAAA nyilvántartások

Az AAAA rekordok pontosan megegyeznek az A rekordokkal, de az IPv4 címek helyett az IPv6-t használják, ami már szükségszerű. Az internet létrehozásakor az IP 4. verzió által biztosított 4 milliárd cím nagysága nagyobbnak tűnt, mint amire valaha is szükség lenne. Az internet exponenciális növekedésével és az ahhoz csatlakoztatott eszközök robbantásával azonban már nem ez a helyzet. Az IPv6-ot azért hozták létre, hogy megvédje az IPv4-készlet kimerültségét anélkül, hogy nagyban megváltoztatná a DNS egészének működését.

CNAME rekord

A CNAME rekord meglehetősen hasonló az A rekordhoz, de a tartománynevet egy másik domain névhez köti. Ily módon a domain aldomaineit külső domainekhez kapcsolhatja anélkül, hogy aggódnának az IP-címek megváltoztatása miatt – helyette közvetlenül a másik domain névre hivatkoznak.

MX Record

Az MX-rekord irányítja azt a helyet, ahol a levélkiszolgáló, és elég gyakran a „kiszolgálók” találhatók. Annak érdekében, hogy webhelye megnyíljon, a következőkre van szükség: web szerver amely kiszolgálja a weboldal adatait; az e-maileket azonban egy a levelező szerver, ennélfogva az MX rekord létezésének célja.

Az MX rekordoknak van egy specifikus tulajdonság, amelyet prioritásnak hívnak. Az MX szerver prioritását számjegyek jelölik, nullával kezdve. Ez főleg redundációs okokból történik, hogy több e-mail szervert társítson egyetlen domain névhez. Ha a 0 prioritású szerver nem válaszol a kérésre, akkor a következő számmal rendelkezőt kérdezik és így tovább.

SPF Records

Az SPF rekordok egy TXT rekord (szöveg alapú rekord), amelyet a postai szolgáltatások hitelességének meghatározására használnak. Mivel a levelezési protokoll meglehetősen régi, és az utóbbi évtizedekben nem látott sok frissítést (ha van ilyen), ezért új és új biztonsági intézkedéseket vezet be. Legtöbbjük segítséget nyújt annak meghatározásában, hogy az e-mail küldője az a személy, akire állítja. Az SPF rekordok egyike ezeknek a mechanizmusoknak.

PTR nyilvántartások

A PTR rekordok fordított DNS rekordok, amelyek pontosan ellentétesek az A rekordokkal. IP-ket kötődik a tartományokhoz. Ily módon, amikor egy IP-lekérdezést kér, érdemi információkat kaphat arról, hogy mely domain névhez van társítva.

NS Records

A névszerverrekordok az egyik legfontosabb, mivel megmondják a domain nevet, melyik DNS-zónát használja. Általában DNS-zónát hozhat létre a Bármi DNS szerver, és különféle rekordokkal rendelkezik. Például létrehozhat érvényes DNS-zónát a „google.com” számára, és elküldheti webhelyére. Ez azt jelenti, hogy a Google teljes forgalma a tiéd? Nos, nem, mert a hiteles Google.com NS (névszerver) rekordok azt mondják, melyik névszerver tartalmazza a helyes DNS zóna. Elég praktikus.

6. Mi a DNS gyorsítótárazás

Mint minden internetes rendszerben – mindig vannak biztonsági kérdések és szempontok, és a DNS sem kivétel.

Különösen gyakori kizsákmányolás DNS-gyorsítótár-mérgezés. Ez akkor fordul elő, ha egy tekintélyes kiszolgálót rosszindulatúan állítottak be, hogy rossz eredményeket adjon a DNS-lekérdezéshez.

A DNS-mérgezés egyszerű példája az, hogy a „google.com” mindig a Google szervereire mutat, és megnyitja a hírhedt webhelyet. Ha egy adott szerver vagy szerverkészlet rossz rekordokat szolgáltat az upstream DNS-keresőknek, akkor a google.com megoldhatja a hackerek által beállított bármely IP-t. Ez általában vírusok vagy hibák révén történik a DNS-protokollban.

Egy másik kihasználás az DNS-amplifikációs támadások, ahol a DNS-kiszolgálókat rossz DNS-lekérdezés-kérelmező címe hamisítja el, és mindkettő ugyanazon IP-re ad vissza adatokat. Ilyen módon több ezer szerver küldhet DNS-válaszkérdezést egy adott gépre, amíg a rendelkezésre álló erőforrások kimerülnek. Az ilyen típusú rosszindulatú kizsákmányolás esetén a támadás nem maga a DNS-kiszolgáló felé irányul; ehelyett más szervereket hoznak le.

DNS alagút egy újabb támadás a DNS-kiszolgálókkal szemben. Alapvetően ez a módszer a rosszindulatú adatok átvitelére az egyik gépről a másikra. Magát az adatot a kiszolgálóra küldött kérés kódolja. A válaszadás után a szerver kétirányú kapcsolatot hoz létre az adatátvitelhez, és ez gyakran lehetővé teszi a szerverhez való jogosulatlan távoli hozzáférést..

A helyi DNS-kihasználás egy típusa DNS-eltérítés. Ez magában foglalja a hálózati információk szerkesztését egy adott gépen, hogy ez a DNS-lekérdezéseit egy rosszindulatú DNS-kiszolgáló felé oldja meg. Általában a rendszer megbízható DNS-kiszolgálókat használ fel rekordok előtti lekérdezésére, de ha ezeket az adatokat megváltoztatta, akkor bármilyen DNS-rekorddal rendelkezhet, amelyet a támadó a rosszindulatú DNS-kiszolgálóra állított be..

A hackerek tisztában vannak a DNS biztonsági réseivel.A DNS-támadások gyakoribbak, mint gondolnád, különösen a DDoS változatban.

Fotó: Samuel Zeller az Unsplash-en

A DDoS (elosztott szolgáltatásmegtagadás) támadás egy NXDOMAIN támadás amely hatalmas számú kiszolgálót használ egy nem létező tartomány felé irányuló kérelmek benyújtására, és a DNS-kiszolgálókat elárasztja a folyamatban lévő kérelmekkel. Minden gép korlátozott erőforrásokkal rendelkezik, és korlátozott számú lekérdezést tud végrehajtani, mielőtt hozzákezdené a késleltetést vagy a szolgáltatások összeomlását kezdetené. Miután a kiszolgálót túlterheltek a támadók kérései, már nem képes kiszolgálni jogos felhasználói kérelmeket.

7. Biztonsági aggodalmak

Ma áttekintettük a DNS-t, annak működésének alapelveit és a bonyolultságokat, amelyek visszaélésekhez és visszaélésekhez vezethetnek.

A téma meglehetősen széles és technikai specifikációkkal teli, de ennek az információnak elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy oktatott beszélgetést folytathassanak a barátokkal és kollégákkal kapcsolatos DNS-ről..

Mivel az internet egészének sarokköve, a domain név szolgáltatás olyan téma, amelyet minden szakembernek és amatőrnek meg kell értenie legalább egy kicsit. Remélhetőleg megvan ez a szükséges megértés, és mélyebben belemerülhet a DNS-specifikációkba, ha ez a cikk felkeltette érdeklődését.

Következtetés

Ma áttekintettük a DNS-t, annak működésének alapelveit és a bonyolultságokat, amelyek visszaélésekhez és visszaélésekhez vezethetnek.

A téma meglehetősen széles és technikai specifikációkkal teli, de ennek az információnak elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy oktatott beszélgetést folytathassanak a barátokkal és kollégákkal kapcsolatos DNS-ről..

Mivel az internet egészének sarokköve, a domain név szolgáltatás olyan téma, amelyet minden szakembernek és amatőrnek meg kell értenie legalább egy kicsit. Remélhetőleg megvan ez a szükséges megértés, és mélyebben belemerülhet a DNS-specifikációkba, ha ez a cikk felkeltette érdeklődését.

GYIK

Példa egy DNS-re?

A Domain Name Service (DNS) egy világméretű specifikáció, amely lehetővé teszi az ember számára olvasható nevek társítását az internetes IP-kkel. Ön, mint internetfelhasználó, napi rendszerességgel használja a DNS-t minden egyes meglátogatott webhelyen, e-mail ellenőrzésekor és internetes hívás kezdeményezésekor. Ezen műveletek mindegyike DNS-lekérdezést hajt végre, hogy a számítógép megtudja, mely kiszolgálóra kell küldeni a kérelmet.

Miért használná a DNS-t??

A DNS-t az internet bármely szolgáltatásának megoldására használják. A szolgáltatásait mindig egy IP felé lehet irányítani, de az IP-címeket (különösen az IPv6) sokkal nehezebb megjegyezni, és a szolgáltatás mögött megváltozhat az IP is. A DNS kezeli ezeket a változásokat az Ön számára. Például a „google.com” otthoni kiszolgálók megváltozhatnak, de nem kell ellenőrizni vagy megjegyezni őket – a DNS kezeli ezeket a változásokat, így mindig beírhatja a „google.com” oldalt, és bármilyen változástól függetlenül elérheti az ismerős weboldalt. a tényleges IP mögött áteshet.

Mi a DNS IP-címe??

Az IP-cím olyan protokoll, amelyet úgy hoztak létre, hogy a hálózat minden gépéhez egyedi azonosítót lehessen rendelni. Általában minden egyes IP egyedi a gépen, és lehetővé teszi az említett eszköz hálózaton keresztül történő elérését, vagy – leggyakoribb esetben – az interneten keresztül, amely a világ legnagyobb hálózata. A DNS-lekérdezés végrehajtásakor a kérés egy IP-címet ér el, amely a gép címe, amelyre a kérését irányítani kell.

Mi a DNSSec??

A DNSSec olyan specifikáció, amely lehetővé teszi a DNS megszilárdítását a nagyobb biztonság érdekében. Ez a DNS-protokoll kiterjesztése, amely lehetővé teszi a kérelem eredete és a benyújtott és kért adatok integritásának ellenőrzését azáltal, hogy a kérelmekhez aláírási mechanizmust biztosít. A DNSSec megállítja a manipulált adatok kiszolgálókhoz történő továbbítását, hogy rosszindulatúan változtassák meg a rekordokat.

Mi az 1.1.1.1 DNS??

Az 1.1.1.1 DNS egy meglehetősen új (2018. április 1-jén indult) DNS-rekurzív névszerver, amelyet a CloudFlare hozott létre az APNIC-vel együttműködve. A CloudFlare vezető nemzetközi vállalat a DNS és az anti-DDoS területeken. A névszerver célja a leggyorsabb DNS-megoldások biztosítása és az adatvédelemre összpontosítva. A CloudFlare 1.1.1.1 verzióján kívül más híres DNS-kiszolgálók is a Google 8.8.8.8 és 8.8.4.4, melyeket sok rendszer használ.

Mi a DNS keresés??

A DNS-keresés egy adott domainre vagy IP-re vonatkozó lekérdezés elküldésének és az ahhoz tartozó rekordnak a beszerzésének folyamata. A DNS-lekérdezések minden alkalommal megtörténnek, amikor egy weboldalhoz vagy egy webes szolgáltatáshoz fér hozzá, mivel mindig kell lennie egy kiszolgálónak (a kijelölt IP-címmel), amely ezt a kérést szolgálja..

Mi a DNS szerver??

A DNS-kiszolgálók olyan gépek, amelyeket olyan alkalmazás üzemeltetésére használnak, amely DNS-rekordokat ment, tárol és tárol. A legnépszerűbb alkalmazás erre a célra a BIND, amely szintén az, amelyet néhány gyökérnév-kiszolgáló használ. Miután egy kiszolgáló az alkalmazást megfelelően beállította egy adott domain névszerverének, DNS-kiszolgálóvá válik. Más típusú DNS-kiszolgálók a rekurzív DNS-kiszolgálók, amelyeket kizárólag a DNS-rekordok fenntartására és szolgáltatására használnak.

Mi a DNS-zóna??

A DNS-zóna egy olyan DNS-rekordok gyűjteménye, amelyek értelmes információkat szolgáltatnak egy adott domainről. Ez magában foglalja a domainhez kapcsolódó összes szolgáltatás – a webszerver, az e-mail szolgáltatások, a hitelesítési rekordok, a szöveges rekordok és még sok minden más – rekordjait. A DNS-keresési kérelmek végrehajthatók egy adott rekordhoz a DNS-zónában, vagy a teljes DNS-zónához.

Mi a DNS??

A Domain Name System egy világméretű specifikáció az interneten, amely lehetővé teszi a „nevek” (vagy domain nevek) IP-címekre való leképezését. Azért jött létre, mert az emberek számára meglehetősen nehéz megjegyezni a sorsorozatokat, például az IP-címeket, és sokkal könnyebb megjegyezni a szavakat, mivel a jelentést hozzájuk társíthatja. Például az „157.240.1.35” IP-címre való emlékezés és a szociális média-fiók ellenőrzésekor minden egyes alkalommal beíró gépelés unalmas lehet, ám sokkal kényelmesebb a „facebook.com”, amely arra az IP-re mutat..

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map