Zhvillimi dhe Dizajni në internet 101

web_development_101Dëshironi të dini bazat e Zhvillimit dhe Design të Uebit? Mbresëlënës…


Por ka një problem me këtë linjë mendimi, ose një numër i tyre në të vërtetë …

 • Cili është qëllimi i të pasurit një faqe në internet? A duhen të gjithë me të vërtetë një?
 • Nëse po, si mund të ndërtoni një faqe interneti cilësore? Ose me fjalë të tjera, si i mësoni zhvillimin dhe krijimin bazë të internetit që do t’ju lejonte të ndërtoni vetë atë faqe interneti cilësore?
 • Më e rëndësishmja, a mund të ndërtoni një faqe interneti cilësore në provën tuaj të parë? Apo keni nevojë për vite përvojë pas jush, përpara se të shpresoni për ndonjë rezultat më lart të tmerrshëm?

Le t’i përgjigjemi të gjitha këtyre në këtë udhëzuesi fillestar për zhvillimin dhe krijimin e uebit.

[Alarm alarmi. Po, mund të ndërtoni një faqe interneti cilësore në provën tuaj të parë.]

Farë është e mbuluar në këtë udhëzues?

Në rregull, gjërat e para së pari, ne jemi të kënaqur që keni vazhduar të lexoni dhe që keni vendosur të provoni zhvillimin e uebit! Ja se si do të luajë:

Kapitujt janë paraqitur në një mënyrë shumë të thjeshtë, me përmbajtjen kryesore në të majtë, dhe artikujt e veprueshëm në të djathtë. Si kështu:

Paraqitja e udhëzuesit: Kapitulli 1

Tani, si të vazhdohet:

 • Ndërsa në leximin tuaj të parë: Ne ju rekomandojmë të lexoni të gjithë gjërat nga lart poshtë. Kjo do t’ju japë një pamje të mirë prej 10,000 metrash të temës dhe do t’ju ndihmojë të kuptoni pjesët më të rëndësishme të saj. Ai gjithashtu do t’ju ofrojë mjete dhe metoda themelore se si të trajtoni detyrat individuale.
 • Ndërsa në 2 tuaj lexoni dhe më tej: Përdorni TOC dhe shpresoni në pjesën që ju intereson më shumë. Gjithashtu, ndjehuni të lirë të përdorni butonat e ndarjes pranë secilit kapitull, ose dërgoni lidhjet për veten tuaj ose për miqtë / ndjekësit tuaj që mund të jenë të interesuar.

Ready? Le të shkojmë në kapitullin 1.

Kush është ky udhëzues për?

Nëse dëshironi të mësoni zhvillimin dhe hartimin themelor të uebit, ky udhëzues është për ju. Sido që të jetë motivimi juaj.

Gjithashtu, nuk keni nevojë për ndonjë njohuri teknike paraprake për të filluar (përveç “aftësive themelore të internetit”). E gjithë qëllimi i këtij udhëzuesi është të jetë një lloj kursi “101” për të gjithë të interesuarit në ndërtimin e faqeve në internet dhe të mësojnë zhvillimin e uebit.

Këtu janë disa arsye të zakonshme pse mund të jeni të interesuar:

 • 1. Ju keni nevojë për një faqe në internet për biznesin tuaj (dhe ju doni të shihni nëse mund ta ndërtoni vetë).
 • 2. Ju dëshironi të M LESoni zhvillimin e uebit nga pasioni ose interesi i përkohshëm (asgjë e keqe për këtë).
 • 3. Ju keni nevojë për një faqe interneti për shkollë.
 • 4. Ju po ndihmoni një mik apo anëtar të familjes për të marrë uebfaqen e tyre në internet.

Ideja kryesore që do të na udhëheqë

Kjo eshte e rendesishme! Dhe ju lutemi mos u mërzitni nëse jeni një zhvillues i përparuar i uebit duke e lexuar këtë, por ideja kryesore që do të na udhëheqë gjatë gjithë këtij burimi të zhvillimit dhe të projektimit të 101 është:

“Qasja më e vogël e rezistencës”

Këtu janë tre parimet e qasjes më të vogël të rezistencës:

 • ne jemi duke mos i prishur gjërat në një nivel molekular. Dmth ne nuk do të arrijmë në fund të mënyrës se si funksionojnë gjuhët e programimit, ose se si funksionon një server në internet.
 • ne jemi duke mos rikrijuar rrotën. Dmth nëse dikush ka zgjidhur tashmë një problem të caktuar dhe e ka bërë të mundur zgjidhjen, ne do ta përdorim atë.
 • ne jemi duke e bërë një zgjidhje të thjeshtë të mrekullueshme, në vend se një problem i ndërlikuar dhe në dukje më funksional dhe jo i kuptueshëm.

KAPITULLI 1: Plani

Ideja juaj, lloji i faqes së internetit, emri i domain dhe hosti.

Para se të krijoni një faqe në internet, do t’ju duhet një plan

Ironike siç mund të duket – shfaqja e viteve 80 ‘A-Team’ na ka mësuar, një plan i mirë është një çelësi i suksesit.

Nëse keni pasur një faqe në internet të ulur brenda jush tani, ju me siguri jeni të ngazëllyer për idenë e vetme për të përfunduar përfundimisht që të tjerët të lexojnë dhe shfletojnë.

Ju dëshironi që faqja juaj e internetit të jetë e mrekullueshme. Ju me siguri e dini se si do të duket në një farë mase. Ose mbase madje keni gati logon perfekte.

Por …

Kjo nuk është aspak ku duhet të filloni. Nëse filloni me pritjet e paracaktuara, kjo do t’ju çojë vetëm në shumë konfuzion gjatë rrugës dhe një rezultat nën-par në fund.

Në vend të kësaj, mendoni për sa vijon:

 1. Ndaheni nga qëllimet teknike që mund të keni. Si për shembull, qëllimi i të mësuarit të teknologjive të faqes në internet ose softuerit të caktuar të faqes në internet.
 2. Bëni vetes një pyetje kryesore: “Për çfarë kam nevojë për sitin?”

Kjo nuk ka të bëjë me ju, kjo ka të bëjë me qëllimin e faqes.

Pyetjet që duhet të pyesni veten para se të krijoni faqen tuaj të internetit

 1. Farë faqja ka për qëllim të arrijë?
 2. Cila do të jetë “gjëja” kryesore e paraqitur përmes faqes? (psh biznesi juaj, një produkt, postimet në blog, etj.)
 3. A do të ketë ndonjë faqe në internet ndonjë qëllim të veçantë? (p.sh. një dyqan eCommerce, portofolin e një fotografi, etj.)
 4. Kush është audienca e synuar?
 5. Pse janë të interesuar për temën e faqes?
 6. Painfarë dhimbje zgjidh faqja për anëtarët e audiencës individuale?

Në lidhje me këto 3 pyetjet e fundit, le të flasim audiencën për një minutë …

Ekzistojnë 2 rregulla kryesore për ndërtimin e faqes në internet. Këtu është rregulli # 1:

 Lexuesi / vizitori vjen i pari. Ata janë personi kryesor që duhet të kënaqet faqja juaj e internetit.

Në një farë mënyre, faqja juaj e internetit nuk është e juaja. Shtë e tyre.

(Rregulla # 2 do të diskutojmë brenda një minutë.)

Harrimi për këtë udhëzues të thjeshtë mund t’ju çojë në mënyrë krejtësisht të gabuar, madje deri në atë pikë sa të gjeni veten me një faqe në internet që është konfuze për të gjithë rreth, por ju.

“Ugh! Njerëzit thjesht nuk e kuptojnë se për çfarë bëhet fjalë kjo faqe. Si mund të jenë kaq injorant ?! ” – perfundoni te mendoni. Por siç rezulton, injoranti ishe ti.

Mënyra e vetme për të shmangur atë është që të ndërtoni faqen tuaj te internetit me lexuesin në mendje që nga fillimi.

Pra, merrni atë copë letër dhe përgjigjuni të gjitha pyetjeve të mësipërme.

Pasi të keni mbaruar, keni grupin tuaj të fundit të udhëzimeve për të cilat do të veproni ndërsa punoni në faqen tuaj të internetit.

Këto përgjigje do të jenë një mjet jashtëzakonisht i fuqishëm ndërsa ecni përpara. Ju do të jeni në gjendje t’u ktheheni atyre sa herë që jeni ballafaquar me një vendim në lidhje me faqen tuaj të internetit.

A duhet ta bësh * këtë * ose * atë *? Shkoni në fletën e përgjigjeve dhe zbuloni. A duhet të përdorni një shirit anësor të gjerë apo të ngushtë? Shkoni në përgjigjet, zbuloni se cila ka më shumë të ngjarë të tingëllojë me lexuesin e synuar. Dhe etj.

Emrat e Domainit dhe Web Hosting

Nëse dëshironi të jeni pronar i një faqe në internet, ju duhet një emër domaini dhe një host në internet.

Epo, në rregull, duke folur teknikisht, ju mund të ndërtoni një uebfaqe testimi të gjitha në kompjuterin tuaj dhe më pas ta ekzekutoni atë nga një rrjet lokal (instaluar edhe si program në kompjuterin tuaj), por kjo nuk do të ishte një zgjidhje e përdorshme për 99% të raste, kështu që le ta kalojmë.

Pra, një host dhe një domain…

Lajmi i keq këtu është se ata të dy kushtojnë para.

Lajmi i mirë … nuk ka aq shumë para në skemën madhore të gjërave. Plus, ndërsa jeni duke mësuar, madje mund të lansoni shumë faqe të vogla në një emër të vetëm domaini dhe nën një host të vetëm në internet.

Por le të fillojmë në fillim.

Pritësit në internet:

 • Me fjalë të thjeshta, një host në internet është aty ku faqja juaj e internetit ulet, dhe ku vizitorët tuaj mund ta gjejnë atë. Në një farë mënyre, hostet në internet për faqet e internetit janë njësoj si apartamente për njerëzit. Nën kapuçin, hostet në internet janë kompani që marrin me qira serverat e tyre në këmbim të parave (… apartamente të vogla për faqet e internetit tuaj).
 • Për të filluar, një plan standard i përbashkët i pritjes do të bëjë. Ju mund t’i merrni ato për çdo gjë që fillojnë aq pak sa 3 $ / muaj. Këtu është një krahasim i këndshëm i hosteve të njohura të uebit. Kontrolloni atë dhe vendosni se cila nga ato kompani duket thjesht e përshtatshme për ju. Sidoqoftë, rekomandimet tona shkojnë për SiteGround, A2 Hosting dhe Dreamhost.

Fushat:

 • Nëse një host në internet është një apartament, atëherë një domain është adresa e atij apartamenti. Për shembull, domeni i kësaj faqe interneti është hostingfacts.com.
 • Mënyra për të filluar është të zgjidhni emrin e dëshiruar të domain dhe pastaj ta blini atë nga një regjistrues. Këtu keni një udhëzues gjithëpërfshirës se si të blini një emër domaini, dhe këtu është një listë e gjeneruesve të emrave të domain.

 

Sugjerime dhe Këshilla për Zgjedhjen e një Emri Domain

Në rregull, kështu që të shkosh në ndonjë regjistrues domeni dhe të blesh në të vërtetë domain është një gjë, por si e zgjedh emrin e duhur të domenit?

Ka disa shkolla:

 • Emrat e markave të markës. Këto janë fusha të përbëra nga fjalë joekzistente. Mendoni, gjëra si Google.com ose Yahoo.com. Para se të vinin ato kompani, ato fjalë nuk do të thoshin asgjë. Prapa e një emri domain-i të markës është se është … mirë, shumë e markueshme, e paharrueshme dhe është e lehtë të dallosh sitin tuaj nga të tjerët.
 • Emrat e bazuar në fjalen. Ato përbëhen nga fjalët ekzistuese, të vendosura në një sekuencë që përshkruan qëllimin e sitit. Mendoni, gjëra si Pizza.com, ose StartBloggingOnline.com. Me një emër domain-i të tillë, vizitorët tuaj do të jenë në gjendje të parashikojnë me saktësi llojin e faqes në internet që do të vizitojnë. Dobësi është se ato fusha janë përgjithësisht më pak të markueshme.
 • Emrat e kombinuar. Këto janë fusha të markave dhe fusha të bazuara në fjalen e bashkuara. Mendoni, Facebook.com, ose Copyblogger.com. Emra të tillë sugjerojnë “disa” pjesë të natyrës së faqes së internetit për vizitorin, por ato janë ende mjaft të markës.

Disa udhëzime të përgjithshme, pavarësisht nga lloji i domain që ju zgjidhni:

 • Bëni fushën e thjeshtë për t’u mësuar përmendësh.
 • Bëni atë të shkurtër dhe të thjeshtë. Sa më gjatë të jetë domain, aq më konfuz është.
 • Merrni një .com (nëse është e mundur). .Com është “fusha kryesore e nivelit të lartë” në dispozicion. Mos u zgjidh për asgjë tjetër.
 • Mundohuni të shmangni grilat. Merrni emrin tuaj në një formë të vetme si “cakerecipes.com” në vend të “tortë-recipes.com”

Gjërat për të pasur gati pas këtij kapitulli:

 • Një emër domain.
 • Një host në internet.
 • Fleta juaj e përgjigjeve – qëllimet e faqes tuaj dhe si do t’i shërbejë audiencës.

Keni nevojë për më shumë ndihmë? Këtu po lexoni më tej për ju:

 • Pse të përbashkët hosting? Llojet kryesore të ushtrive të krahasuara
 • 10 gjëra që e bëjnë të mirë një host në internet
 • 12 rregulla për zgjedhjen e emrit të duhur të domain
 • Një udhëzues gjithëpërfshirës i planifikimit të faqes në internet

KAPITULLI 2: Projektimi dhe instalimi i telave

Merrni një letër dhe stilolaps dhe gërvishteni së bashku me strukturën tuaj të internetit

Në rregull, le të hyjmë në fazën e projektimit.

Gjërat e para së pari, këtu është etika e punës që do të kalojmë këtu:

 • Ne po përdorim stilolaps dhe letër për aq kohë sa të kemi mundësi, dhe vetëm atëherë të kalojmë në kompjuter. Na besoni, çdo minutë e kaluar për të punuar në hartimin tuaj në letër është një orë e kursyer sapo të filloni akordimin e gjërave në kompjuter.
 • Ne jemi duke bërë punë përsëritëse … Ne bëjmë »kontrollojmë rezultatet» përmirësim »kontrolloni rezultatet» përsërisni derisa të përfundoni.

Në kapitullin 1, ne përmendëm diçka që ne e quajtëm rregulli # 1 i ndërtimit të faqes në internet. Tani është koha për rregullin # 2:

Rregulla # 2 e ndërtimit të faqes në internet:

Mendoni së pari përmbajtjen.

Përmbajtja është ajo që ka rëndësi në një faqe në internet. Jo dizajni. përmbajtje.

Njerëzit vijnë për përmbajtjen. Ata nuk vijnë për dizajn. Dizajni është vetëm një automjet për të dhënë përmbajtjen.

Asnjëherë mos filloni me atë se si duket faqja juaj e internetit. Filloni me përmbajtjen. Content. Content. përmbajtje.

Atëherë, çfarë kuptojmë me “përmbajtje”? Me pak fjalë, është gjëja që njerëzit duan të marrin nga faqja juaj e internetit. Postimet në blog, produktet në dyqan, temat e forumit nëse po ndërtoni një forum, artikuj lajmesh, ofertën tuaj të biznesit, etj.

“Really? Duket me të vërtetë nuk kanë rëndësi? ” – Ju pyesni.

Në vend që ne ta rrahni këtë poshtë, shikoni këtë faqe:

Uebfaqe e thjeshtë

Kjo faqe e thjeshtë në internet është deri më tani shpjegimi më i mirë se çfarë dizajni është dhe çfarë qëllimi i shërben në internet.

Prandaj mbani mend, përmbajtjen së pari!

Përmbajtja dhe struktura në internet

Në rregull, kështu që pasi që përmbajtja është gjëja më e rëndësishme, ju duhet ta keni (shumica) atë më parë të gatshme. Ose të paktën, duhet të keni një ide të mirë se sa përmbajtje do të ketë dhe në çfarë forme.

Shënim. Ne e dimë që kjo pjesë mund të jetë e vështirë. Fillimi me përmbajtjen duket mjaft i panatyrshëm për hartimin e faqes në internet, por në të vërtetë është mënyra më e mirë për të marrë një rezultat të shkëlqyer në fund. Pra, mendoni për përmbajtjen që doni të ndani me lexuesin, dhe si dëshironi ta paraqisni atë.

Hapi tjetër është të veçoni llojet individuale të faqeve që do të keni nevojë (si faqja fillestare, faqja e produktit, faqja e kategorive, faqja rreth faqes, faqja e kontaktit, faqja kryesore e shitjeve, faqja e uljes së abonimeve në buletinet, renditja kryesore e blogjeve, postimet individuale, mbase një dyqan dhe gjithçka tjetër që duket e nevojshme).

Mendoni, cila është mënyra më efektive për të organizuar përmbajtjen tuaj në faqen e internetit?

Bëni të gjitha këto në letër. Ka të ngjarë të jetë më e lehtë dhe më e shpejtë për ju sesa të mësoni disa pjesë të programeve të vizatimit të tabelave në vend.

shembull:

përmbajtje strukturë

Gërvishtni së bashku një Wireframe

Një kornizë teli në hartimin e uebit është thjesht një skematike e faqeve – një udhëzues vizual që përfaqëson kornizën e një faqe në internet (Wikipedia na tregon).

Wireframes janë awesome! Ne i përdorim ato për shumicën e gjërave që bëjmë që synojnë të shfaqen në internet. Për shembull, këtu është një kornizë teli për këtë udhëzues:

Gërvishtni së bashku një kornizë teli

Siç mund ta shihni, përsëri, kjo është në letër. Edhe pse ka shumë aplikacione për këtë lloj pune, ne në të vërtetë nuk ju këshillojmë t’i përdorni ato. Ata mund të jenë të shkëlqyeshëm për projektuesit profesionistë, por një fillestar ose një person i ndërmjetëm do të humbasin kohë vetëm duke i mësuar ata, dhe në fund të fundit, ata nuk do të marrin shumë përmirësime mbi atë që do të arrinin përmes stilolapsit dhe letrës.

Pra, si të kremtohet?

Epo, ekzistojnë dy qasje nëse jeni fillestar:

 • Shkoni me rrjedhën nëse ndjeheni të fortë, dhe thjesht tërhiqeni (jo gjithmonë një zgjidhje perfekte).
 • Merrni njohuri të shpejta se si të krijoni si duhet kornizën e telave (zakonisht më mirë).

Për këtë të fundit, shkoni këtu – një udhëzues i shkëlqyeshëm.

(Sigurohuni që të krijoni një kornizë teli për çdo lloj faqe të rëndësishme që keni renditur në hapin e mëparshëm.)

Gjërat për të pasur gati pas këtij kapitulli:

 • Shumica e përmbajtjes për sitin, ose të paktën pjesa më e madhe e parashikuar (për shembull, nëse mbështeteni në përmbajtjen e krijuar nga përdoruesi, atëherë është e vështirë ta keni atë paraprakisht).
 • Struktura e përmbajtjes së faqes suaj të internetit të përgatitur si një grafik.
 • Një kornizë teli e llojeve individuale të faqeve që do t’ju duhet.

Leximi më tej:

 • 9 hapa për të planifikuar përmbajtjen e faqes në internet
 • E re për krijimin e faqes në internet? Fillo Ketu.

KAPITULLI 3: UX dhe UI

Asnjëherë mos e nënvlerësoni rëndësinë e përvojës së përdoruesit dhe ndërfaqen e përdoruesit

Si në, Përvoja e Përdoruesit dhe Ndërfaqja e Përdoruesit.

WebDesignerDepot na jep një përkufizim mjaft poetik të të dyve:

UI është shalë, stuhi dhe mbretëron.

UX është ndjenja kur ju jeni në gjendje të hipni në kalë dhe të litoni bagëtinë tuaj.

Për një përcaktim më praktik:

 • UI është ajo që përdoruesi e sheh kur shikon faqen tuaj.
 • UX është se si ata mendojnë për këtë.

Theifti, dhe sa mirë ekzekutohet, përcakton në thelb dobinë e faqes suaj të internetit për përdoruesin / vizitorin fundor.

Si dizajni UX ashtu dhe UI janë tema të mëdha në vetvete, dhe ka shumë elementë më të vegjël që luajnë një rol në rezultatin përfundimtar.

Me pak fjalë, ka shumë për të mësuar nëse sapo filloni udhëtimin tuaj.

Pra, në vend që të përpiqemi të shtypim një kurs të tërë të projektimit UX dhe UI këtu, le të tregojmë vetëm një pjesë të vogël të elementeve të rëndësishme, dhe pastaj t’ju dërgojmë diku tjetër për lexim të mëtejshëm.

Qëllimet e përdoruesit

UX ka të bëjë me qëllimet e përdoruesit … Jo aq shumë nga qëllimet tuaja … Qëllimet e përdoruesit.

Në rregull, çfarë do të thotë kjo? Para së gjithash, kthehuni te qëllimi i faqes tuaj të internetit – gjëja për të cilën keni punuar në kapitujt e mëparshëm. Arsyeja pse po ndërtoni uebfaqen dhe si ndihmon përdoruesi / vizitori.

Si përkthehet në qëllimin e vizitorit? … Cila është e vetmja gjë që vizitori dëshiron të marrë ose të arrijë kur të vijnë në faqen tuaj? Ky është qëllimi i tyre.

Sa të lehta janë ato synime për të arritur?

Tjetra, përqendrohuni në pyetjen e mëposhtme:

 • A mund ta vizitojë me lehtësi qëllimin e tyre? – A mund të arrijnë ato informacione të sakta për të cilat kanë ardhur në një mënyrë të thjeshtë?

Për t’iu përgjigjur kësaj, duhet të ktheheni në kornizën tuaj të telit, strukturën tuaj të përmbajtjes dhe gjëra të kontrollit të dyfishtë.

Sigurohuni që struktura e përmbajtjes dhe faqet që keni menduar të kenë kuptim nga këndvështrimi i një përdoruesi. Sigurohuni që është e mundur që ata të lundrojnë midis faqeve të rëndësishme lirshëm dhe në një mënyrë jo konfuze.

Në thelb, këtu, ne jemi duke u siguruar që faqja e internetit u jep vlerë vizitorëve tuaj.

E vështirë për të kuptuar këtë të gjitha në tuaj, nuk është ashtu?

Rekomandohet shumë të kontrolloni burimet e listuara në seksionin “leximi i mëtejshëm” të këtij kapitulli … por gjithashtu mund të provoni “një hile”, kështu që të thuani.

Përkatësisht, mendoni se çfarë ju irriton kur vizitoni uebfaqe që janë të ngjashme me atë që dëshironi të ndërtoni? Ndoshta ka disa informacione që janë vërtet të vështira për t’u arritur tek ndonjë element i ndërfaqes që e bën faqen të ngatërruar.

Merrni shënime, nxirrni përfundime, mos bëni të njëjtat gabime me faqen tuaj të internetit.

Përdorimi i emocionit si mjet

Kur punoni në UI dhe UX të faqes tuaj, ajo për të cilën po synoni në thelb është thirrja e një emocioni të caktuar tek vizitori juaj.

Ju dëshironi që ata të ndiejnë një mënyrë të caktuar, e cila më pas do t’i bindë ata të veprojnë në një mënyrë të caktuar. Kështu, duke e bërë të dobishme faqen tuaj te internetit.

Për të punuar në pjesën emocionale të punës, një nga mjetet më të mira është ngjyra.

Ngjyrat kanë kuptime të ndryshme në kultura të ndryshme. Të kuptuarit e këtyre dallimeve mund ta bëjë punën tuaj shumë më të lehtë. Këtu është një fletë e bukur mashtruese.

Pasi të jeni në topin e ballit të asaj ngjyrash që dëshironi të përdorni (ndoshta) përdorni, këtu janë disa udhëzime të përgjithshme kur punoni me ngjyra:

 • Zgjidhni një skemë kryesore ngjyrash të përbërë nga një çift ngjyrash që shkojnë mirë së bashku. Këtu është një gjenerator i shkëlqyeshëm i skemave të ngjyrave.
 • Zgjidhni një ngjyrë që do të jetë ngjyra juaj e theksit – ngjyra që do të përdoret për butona veprimi, blini butona, etj. Në thelb, gjithçka që ka nevojë për vëmendjen e përdoruesit.

tipografi

Në shumë raste, tipografia është ajo ku ju fitoni (ose humbni) lojën e ndërtimit të faqes në internet.

Shtë kaq e lehtë për tu harruar plotësisht për typografinë dhe thjesht të përdorësh Arial për gjithçka.

Nuk rekomandohet.

Këto ditë, të punosh me shkronja të personalizuara është shumë e lehtë, dhe madje nuk do të kesh nevojë të bësh asgjë teknike për të mundësuar ato fonte të personalizuara në faqen tënde.

Tipografia e madhe, madhështore është shumë në modë këto ditë, dhe gjithashtu e bën punën e një projektuesi – veçanërisht punën e një projektuesi fillestar – shumë më e lehtë.

Shikoni këtë faqe, për shembull:

bonobos

Vini re ndonjë gjë? Po, shkronjat janë të mëdha dhe ato duken të shkëlqyera!

Ja se si të punoni për këtë:

 • Në përgjithësi, çdo dizajn i faqes në internet ka nevojë për dy lloje të tekstit: titujt dhe paragrafët. Në shumicën e rasteve, vetëm një font për secilën do të bëjë.
 • Shkoni në Fonts Google – biblioteka e vetme e shkronjave të Google që mund të përdorni në faqen tuaj të internetit – dhe kërkoni një font të titullit që ju pëlqeni vërtet.
 • Atëherë, merrni emrin e këtij fonti, dhe kërkoni në Font Pair – është një bibliotekë e çiftimeve të parafabrikuara të shkronjave që shkojnë mirë së bashku.
 • Zgjidh një çift që duket i mrekullueshëm.
 • Shënoni emrat e të dy shkronjave, do t’ju duhen më vonë.

Bërja e tij në këtë mënyrë do të përshpejtojë procesin tuaj dhe do t’ju japë ende një rezultat të shkëlqyeshëm.

Shembull, ne gjetëm një font të quajtur Bree Serif në Fonts Google që na pëlqen mjaft:

Bree-Serif

Pastaj, e çuam në Font Pair, dhe faqja sugjeroi që Bree Serif të shkojë mirë me Open Sans. Perfect:

Bree-Serif-hapur-sans

Struktura përfundimtare

Më në fund, hapi i fundit!

E gjithë qëllimi i këtij kapitulli është të zbresësh në një plan urbanistik / strukturë të fundit që do të përdorësh për faqen tënde. Në këtë pikë, ju duhet të jeni thjesht në lidhje me gjërat që dëshironi të bëni me modelin tuaj dhe UI.

Gjërat për të pasur gati pas këtij kapitulli:

 • Qëllimet e përdoruesit tuaj renditen qartë.
 • Korniza e telit tuaj kontrollohet dy herë për t’u siguruar që ato qëllime nuk janë konfuze.
 • Skema e ngjyrave e zgjedhur.
 • Tipografia kuptoi.
 • Paraqitja / struktura / organizimi i faqes suaj të faqes në internet.

Leximi më tej: 

 • Revista UX
 • Stendat UX
 • Psikologjia dhe emocioni prapa ngjyrës në hartimin e uebit
 • Farë është modeli i përvojës së përdoruesit? Pasqyrë, mjetet dhe burimet
 • Vendosja e qëllimeve të biznesit të zgjuar për një faqe në internet
 • 8 rregulla për krijimin e tipografisë efektive

KAPITULLI 4: WordPress, HTML ose Modelet?

Vendosni se cilën rrugë do të shkoni – sistemet e menaxhimit të përmbajtjes ose kodojeni atë nga e para

Këtu fillon puna reale, e ndyrë me duar, nën kapuç!

Kjo është gjithashtu ndoshta pjesa më e frikshme e procesit (pranoni atë!).

Për një herë, është koha e duhur për të lënë mënjanë stilolapsin dhe letrën dhe të filloni të punoni me disa softuer.

Dhe menjëherë jashtë portës, ka një ton pyetjesh …

 • A duhet të mësoj HTML?
 • Po në lidhje me CSS?
 • Do të bëjnë modele të gatshme për faqen e internetit HTML?
 • A duhet të mësoj një gjuhë programimi si PHP?
 • Kam dëgjuar WordPress është mënyra për të ndërtuar një sit këto ditë.
 • Pashë atë reklamë Squarespace Super Bowl. ’Farë ka të bëjë me atë?
 • Si quhet kjo gjë Joomla? ose Drupal?
 • dhe në dhe mbi dhe mbi.

Përgjigja për të gjithë ata është po.

Si në, po, ju mund të bëni njërën ose të gjitha ato gjëra, dhe ju takon juve vetëm të vendosni se cilën rrugë për të zgjedhur.

Ajo që ne po përpiqemi të themi është se këtu nuk ka asnjë qasje # 1 më të mirë. E gjitha varet nga fakti se sa i përfshirë ju dëshironi të merrni me zhvillimin e uebit, sa nga bazat e ndërtimit të faqes në internet që dëshironi të mësoni, sa shpejt ju duhet një faqe cilësore e bërë dhe sa e personalizueshme dëshironi që ajo të jetë më pas.

Pra, ja si do të vazhdojmë nga ky kapitull përpara. i parë, zgjedh personalitetin që të përcakton më së miri:

 • a) Unë dua të mësoj se çfarë ka të bëjë me zhvillimin e uebit, të gjitha bazat, të gjitha punët e brendshme të një faqe në internet, dhe të gjithë mekanizmat që bëjnë një faqe në internet.
 • b) Dua të mësoj se si të përdor një ndërtues të besueshëm të faqes në internet që do të trajtojë pjesën më të madhe të ngritjes së rëndë për mua.
 • c) Nuk di cfare te bej Unë thjesht dua një faqe në internet që mund ta ndërtoj vetë dhe që do të funksionojë siç duhet.

Përgjigjur a)? Shkoni te Kapitulli 5.

Përgjigjur b)? Shkoni te Kapitulli 6.

Përgjigjur c)? Mos ngurroni të shikoni këtë artikull dhe pastaj të ktheheni (duhet t’ju ndihmojë të zgjidhni rrugën e përsosur):

 • 8 platforma më të mira për Blogging dhe Ndërtim të Uebfaqeve të rishikuara … Eachdo platformë përshkruhet së bashku me të mirat dhe të mirat, dhe burimi gjithashtu sugjeron zgjedhjen më të mirë të disponueshme (Wix ose SB) për nevojat tuaja specifike.

E keni lexuar? E madhe! Pra, cili nga personazhet e mësipërm ju përshkruan më së miri – a) ose b)?

Mjetet që mund të vijnë në dispozicion gjatë rrugës:

 • Grafikë: Paint.NET, Gimp, Pixlr.
 • Shkrimi i kodit: Notepad ++, TextWrangler, SublimeText.
 • Menaxhimi i punës: Trello.
 • Dizajni: skemat e ngjyrave, Fonts Google, mjetet nga këtu.
 • Fotografia: Unsplash, AllTheFreeStock

KAPITULLI 5: Hyrje në HTML, CSS & Javascript

Si faqet e internetit janë një realitet i integruar

Në këtë kapitull, ne do të tregojmë bazat e zhveshura të zhvillimit të uebit, të shpjegojmë termat më të rëndësishëm dhe pastaj t’ju dërgojmë disa burime specifike, ku mund të vazhdoni njohuritë dhe aftësitë tuaja.

HTML

HTML është gjuha e faqeve të internetit. Everydo faqe është ndërtuar ose konvertuar në HTML në një pikë.

Për shembull, për të parë strukturën HTML të këtij udhëzuesi që po lexoni këtu, thjesht shtypni “Ctrl + U” në tastierën tuaj.

HTML përcakton çdo bllok që shihni në një faqe në internet. Në fund të ditës, për të shfaqur ndonjë gjë në një faqe në internet, duhet të konvertohet në HTML.

Për të mësuar HTML në mënyrë efektive, ju këshillojmë të regjistroheni në një nga kurset (falas ose me pagesë) të disponueshëm në internet. Disa nga më të mirat mund të gjenden në Codeacademy ose Treehouse.

Për shembull, këtu është një seksion specifik për Kodakademinë gjithçka në lidhje me HTML dhe CSS.

Faqja kryesore e KoditKademia

Pra, kjo është qasja gjithëpërfshirëse ndaj HTML.

CSS

CSS – për të anashkaluar detajet teknike të mërzitshme – është përgjegjës për stilimin e gjithçkaje që është e dukshme në një faqe në internet.

CSS merr etiketat HTML dhe më pas strukturat dhe shton stilimin e tyre. Gjërat si: teksti i guximshëm, rregullimet e ngjyrave, hijet, faqosjet, madje edhe animacionet, tani bëhen kryesisht me CSS.

Për të kuptuar më mirë se si funksionon saktësisht kjo, shpresoni në këtë kurs të shpejtë në Codeacademy.

Për më shumë mësim më të thelluar, kontrolloni gjithashtu seksionet CSS në Kodakademi ose Treehouse.

JavaScript, jQuery, Bootstrap, etj.

JavaScript është një gjuhë programimi që ju lejon të prezantoni disa veprime dinamike në faqen tuaj të internetit. Për shembull, ju mund të bëni gjëra të tilla si vërtetoni format e uebit ose të bashkëveproni me përdoruesin në një mënyrë më të thjeshtë, pa pasur nevojë të rifreskoni faqen në të cilën janë. Këtu është një mësim i bukur nga shkollat ​​w3s.

Duke pasur parasysh këtë, jQuery është një bibliotekë JavaScript që ju lejon të krijoni gjëra të përparuara me më pak kodim. Shumë i dobishëm për një programues në internet. Mësoni më shumë këtu.

Më në fund, Bootstrap është një shpikje shumë interesante. Paraqitur fillimisht nga Twitter, është në thelb një mjedis i përparuar që përshpejton procesin e ndërtimit të një uebfaqe duke ofruar shumicën e elementeve të zakonshëm të faqes tashmë të ndërtuara paraprakisht. Duket e ndërlikuar, nuk është ashtu?

Por nuk është kështu. Vetëm shikoni këtë kurs fillestar në Codeacademy (nga rruga, kjo është se si ne fillimisht mësuam Bootstrap).

Gjërat për të pasur gati pas këtij kapitulli:

 • Në thelb, drafti i parë i faqes tuaj HTML / CSS e ndërtuar plotësisht. Nga atje, ju mund të filloni duke përsëritur dhe përmirësuar rezultatin përfundimtar.

KAPITULLI 6: Platformat e Ndërtimit të Uebfaqeve

Vendosja e faqes tuaj të parë? Provoni platforma falas në internet si WordPress, Joomla ose Drupal

Kapitulli 6: Platformat e Ndërtimit të Uebfaqeve

 • SquareSpace
 • WordPress
 • joomla & Drupal

Ka më shumë ndërtues të faqeve të internetit atje se sa ju mund të shkundni një shkop në. (Nëse jeni lloji i një personi që tund shkopin në gjëra.)

Mirë, shaka mënjanë.

Shtë e qartë, nëse nuk keni dëshirë të mësoni se si të kodoni gjërat me dorë, ato me siguri janë zgjidhje të shumta që mund t’ju ndihmojnë.

Shënim. Ju lutemi mbani në mend se gjithçka tjetër që diskutuam në kapitujt 1-4 ende vlen këtu. Edhe nëse shkoni me një zgjidhje për krijimin e faqes, që është një lloj i dobishëm, ju ende duhet të jeni të kujdesshëm për ta bërë produktin përfundimtar miqësor me përdoruesit dhe në përputhje me qëllimet e secilit. Këto mjete për ndërtimin e siteve janë pikërisht ato… mjete.

Duke filluar nga ato që janë më të lehtat për tu kuptuar:

SquareSpace

E vetmja platformë në internet që reklamon gjatë Super Bowl.

Me pak fjalë, një zgjidhje shumë e dobishme që mund të përdoret nga kushdo. Nuk kërkohen aftësi paraprake.

Kjo ju lejon të ndërtoni uebfaqe klasike, blogje, madje edhe dyqane të tregtisë elektronike madje kemi shkruar një përmbledhje rreth tyre. Ndërfaqja dhe i gjithë procesi i përdorimit të tij janë mjaft të lehta për tu kuptuar, plus djemtë e Squarespace ofrojnë shumë mësime interesante. Kontrolloni ato këtu.

WordPress

Sinqerisht, ne e duam WordPress.

Shumica e kohës, është platforma e përsosur për të krijuar një faqe në internet me. Ka ekuilibrin e përsosur midis kompleksitetit dhe lehtësisë së përdorimit, dhe është në thelb i përshtatshëm pafundësisht.

Animacion i WordPress

Gjithashtu, aktualisht është platforma më e popullarizuar në internet e të gjithë atyre. Ndërsa ndahet nga krijuesi i WordPress – Matt Mullenweg – WordPress tani fuqizon 25% të të gjithë internetit. A mund të jenë të gabuar të gjithë ata njerëz?

Në rregull, kështu që për të filluar me WordPress në thelb keni nevojë vetëm për domenin tuaj dhe pritjen. Vetë programi WordPress është plotësisht falas.

Për të filluar, mos ngurroni të ndiqni njërën nga këto rrugë:

a) “Rruga e fillimit të shpejtë”

 • Shkoni këtu për të mësuar mënyrën e thjeshtuar të instalimit të WordPress dhe fillimit të faqes tuaj brenda një pasdite.
 • Zgjidhni një temë falas nga drejtoria zyrtare – sigurohuni që është në përputhje me qëllimet e faqes tuaj, dhe që paraqitja / dizajni nuk është larg nga struktura juaj e dëshiruar (ju do ta rregulloni paksa).
  • Kontrolloni këto dy burime për të mësuar se si të rregulloni një temë ekzistuese.
  • Përndryshe, ju mund të zgjidhni një temë premium me shumë qëllime që mund të rregullohet përmes një ndërfaqe të dobishme të përdoruesit (pa ndonjë kodim të përfshirë). Tema X është një shembull i mirë i një gjëje të tillë.
 • Instaloni disa prej shtojcave më të njohura dhe më të mira për të marrë karakteristika shtesë.

b) “Rruga e thelluar”

 • Filloni duke mësuar WordPress përmes një kursi në internet. Treehouse ofron një të mrekullueshme.
 • Zgjidhni temën tuaj dhe shtojcat ashtu si më lart. Përndryshe, ndërtoni temën tuaj nga toka lart.

Në fund të fundit, WordPress është ndoshta platforma më e gjithanshme e faqeve në internet në treg. Me të, ju mund të ndërtoni pothuajse çdo lloj uebsajti, jo vetëm bloge ose site të thjeshtë biznesi. Këtu keni një listë me 47 (!) Mënyra të ndryshme për të përdorur WordPress, thjesht për t’ju bërë të mendoni.

Joomla dhe Drupal

Edhe pse pak më ndryshe nga njëri-tjetri, Joomla dhe Drupal janë të dy sisteme të shkëlqyeshme të menaxhimit të përmbajtjes për projekte më të avancuara në internet.

Ata nuk janë aq të dizajnuar, por janë shumë të përshtatshëm dhe të aftë për të trajtuar çdo lloj uebsajti që mund të keni në plan.

Ndonjëherë, në varësi të kompleksitetit të projektit tuaj, ata mund të kërkojnë shumë më tepër kohë për të zotëruar dhe shumë më shumë përpjekje për këtë.

Për më shumë trajnime më të thelluara, ka kurse marramendëse në Lynda.com, si për Joomla ashtu edhe për Drupal.

Gjërat për të pasur gati pas këtij kapitulli:

 • Drafti i parë i faqes suaj të internetit të ndërtuar plotësisht, pavarësisht nëse vendosët të përdorni WordPress ose ndonjë platformë tjetër.
 • Sigurohuni që është në përputhje me qëllimet tuaja fillestare, audiencën e synuar dhe që ajo jep UX të mirë.

KAPITULLI 7: Dizajn i përgjegjshëm i lëvizshëm

Më shumë se 60% e njerëzve përdorin celularë dhe tableta për të shfletuar në internet

Përgjegjësia në celular është tani një aspekt shumë i rëndësishëm i ndërtimit të faqes në internet, ndoshta më shumë sesa ka qenë ndonjëherë.

Ja se për çfarë bëhet fjalë për tërë çështjen:

Në thelb, tani për tani, ka më shumë njerëz që përdorin pajisje mobile për të hyrë në internet se kurrë më parë. Në fakt, vlerësohet se tani ka më shumë përdorues të lëvizshëm të internetit sesa përdoruesit e internetit në desktop (75.1% vs 52.7%).

Por ka një problem.

Jo çdo dizajn i faqes në internet do të jetë i optimizuar për t’u parë në pajisjet celulare drejt portës.

Disa probleme të zakonshme përfshijnë:

 • shkronjat janë shumë të vogla,
 • paraqitja në vetvete nuk përshtatet fare në një ekran më të vogël,
 • ose teknologjia e përdorur për ndërtimin e sitit që nuk është në dispozicion në celular.

Këtu hyn në lojë ideja e përgjegjësisë mobile.

Një uebsajt i përgjegjshëm i përgjigjet mjedisit që po shikohet. Nëse është një kompjuter desktop, faqja në internet jep në një mënyrë të caktuar. Nëse është një celular, ajo jep në një mënyrë tjetër.

Këtu është një shpjegim më i mirë: Whatfarë Heck është Dizajn i Përgjegjshëm i Uebit?

Pra, gjëja për të bërë tani do të ishte të kontrolloni dhe të siguroheni që faqja juaj e internetit të funksionojë në pajisjet mobile. Përdorni pajisjet tuaja për të kontrolluar këtë, por gjithashtu provoni provën celulare të Google ose provoni në një mjet si Testuesi i Përgjegjshëm i Dizajnit.

Nëse ka probleme, duhet t’i rregulloni ato.

Disa zgjidhje:

 • Dizajn i përgjegjshëm i Uebit – si-të
 • Si ta bëjmë faqen e internetit me përgjegjësi në rreth 15 minuta

KAPITULLI 8: Sjellja e të gjitha bashkë

Ju i dini bazat, tani është radha juaj

Vazhdoni, ne jemi gati atje!

Ky është kapitulli i fundit në udhëtimin tonë mjaft të gjatë.

Në këtë pikë, duhet të keni të ndërtuar faqen tuaj të parë… Qoftë me WordPress, HTML / CSS të krijuar me dorë, ndonjë ndërtues të faqes së internetit, ose çfarëdo mjeti tjetër që keni zgjedhur për punën.

Me pak fjalë, kongreset! Por ka ende disa gjëra që ia vlen të bësh:

 • Kontrolloni dyfish gjërat që diskutuam në kapitujt 1 dhe 2. Sigurohuni që qëllimet me të vërtetë të funksionojnë për përdoruesit përfundimtar, dhe që faqja e internetit nuk është konfuze.
 • Vlerësoni strukturën e kodit tuaj përmes shërbimit të vlerësimit të shënimit të W3C.
 • Kontrolloni nëse nuk ka ndonjë problem sigurie me sitin. Përdorni skanerin nga Sucuri për këtë.
 • Merrni përshtypje nga komuniteti. Kontrolloni se çfarë mendojnë njerëzit e tjerë për punën tuaj. Forumet në sitepoint mund të jenë të mira për këtë.

Nëse kjo është leximi juaj i parë i këtij burimi, atëherë ne me të vërtetë ju inkurajojmë që të ktheheni tek ajo disa herë dhe ta trajtoni atë si një skedar reference për arsimin tuaj të mëtutjeshëm.

Ashtu siç e thamë në fillim, mos ngurroni të përdorni TOC dhe lundroni nga kapitulli në kapitull dhe burimi tek burimi siç e shihni të arsyeshme.

Në fund të fundit, ne jemi kuriozë … cila është sfida juaj më e madhe kur bëhet fjalë për ndërtimin e faqes në internet, zhvillimin e uebit apo dizajnin? Ju lutemi ndani në komentet ose përmes Twitter. Ne jemi të gjithë veshë!

Faleminderit për leximin, ju jeni të mrekullueshëm!

 • Total116
 • Facebook116
 • Twitter0
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map