Udhëzues fillestar për optimizimin e skedarëve të faqes në internet (70% më i shpejtë në ngarkim)

Për të shpejtuar faqen tuaj të internetit dhe për të kursyer gjerësinë e brezit, kompresimi është një nga mënyrat më efektive (dhe më të lehta) për ta arritur atë.


… Megjithatë, shumë pronarë të faqeve të internetit ende nuk i optimizojnë skedarët e tyre në vitin 2020, ose sepse nuk dinë se sa e rëndësishme është ose nuk e dinë se si.

Për ta bërë një histori të shkurtër të shkurtër, një nga mënyrat më të rëndësishme për të shpejtuar shpejtësinë e ngarkesës së faqes tuaj është të bëni skedarët tuaj JavaScript (JS) të ngarkojnë më shpejt … Dhe ju mund të shpejtoni JavaScript tuaj duke përdorur kompresimin GZIP.

Tani, kjo është vetëm ideale për shfletuesit modernë, por shumica e njerëzve në internet po përdorin një pajisje dhe shfletues të fundit. Të dy Yahoo dhe Google përdorin kompresimin GZIP.

Por së pari, le të krijojmë pak kontekst.

Hapi # 1: isfarë është Kodimi i përmbajtjes?

Për të qenë në gjendje të zgjedhni në mënyrë efektive skedarët e faqes tuaj, është e rëndësishme të kuptoni një koncept të njohur si kodimi i përmbajtjes.

Ta themi thjesht, kjo përdoret për të bërë të mundur që një dokument të kompresohet pa rrezikun e humbjes së identitetit të tij themelor të mediave. Shfletuesi juaj do të flasë me një server në internet kur të kërkoni një skedar.

Kërkesë HTTP

Në thelb, shfletuesi i tregon serverit atë që dëshiron. Serveri e kërkon atë dhe e gjen. Shfletuesi pastaj e ngarkon atë. Sa më i madh skedari, aq më gjatë i duhet shfletuesit për ta ngarkuar atë.

Pra, çfarë bëni kur një skedar është shumë i madh?

Ju do ta zinxhironi atë. Kur dërgoni një skedar që është i skeduar në një shfletues, kurseni të dy kohët e shkarkimit dhe gjerësinë e brezit.

Ekzistojnë dy elementë të lidhur me serverin dhe shfletuesin duke e ditur që është mirë të dërgoni një skedar të zënë:

 • Shfletuesi lejon serverin të dijë se është mirë të dërgosh përmbajtjen e ngjeshur duke dërguar një kokë
 • Nëse përmbajtja është e ngjeshur, serveri dërgon një përgjigje

Nëse skedari nuk është i ngjeshur, serveri nuk do të dërgojë kokën e përgjigjes për kodimin e përmbajtjes. Kreu i kodimit të pranimit nuk është një kërkesë, por thjesht një kërkesë e bërë nga shfletuesi.

Shfletuesi do të duhet të merret me versionin e rregullt të rëndë, nëse serveri nuk dërgon mbi përmbajtjen e ngjeshur.

Marrja e konfigurimit të serverit

Ju nuk keni kontroll mbi shfletuesin. Ai ose do ta dërgojë kokën ose nuk do ta dërgojë. Sidoqoftë, mund të konfiguroni serverin që përdorni për të siguruar që përmbajtja e zinxhirit të kthehet për sa kohë që shfletuesi është në gjendje ta trajtojë atë. Kjo rezulton në kursime të konsiderueshme të brezit.

performanca e uebit pas kompresimit

Për ta bërë këtë, thjesht aktivizoni cilësimet e kompresimit për IIS. Nëse jeni duke përdorur Apache, është relativisht e thjeshtë për të mundësuar kompresimin e daljes. Thjesht hyrni skedarin tuaj .htaccess dhe shtoni kodin e duhur.

Ka dy mundësi kompresimi për të zgjedhur me Apache:

 • mod_deflate është standard dhe është më e lehtë ta vendosni
 • mod_gzip ju lejon të para-kompresoni përmbajtjen dhe ajo duket më e fuqishme

zhvendosje e lehtë e apache

Pavarësisht se cilin opsion zgjidhni, Apache do të shikojë nëse shfletuesi ka dërguar kokën për të koduar pranimin, dhe pastaj të kthejë skedarin në versionin e tij të rregullt ose versionin e tij të kompresuar.

Nëse një shfletues i vjetër po shkakton probleme, ka gjëra që mund të bëni për ta korrigjuar atë duke shtuar direktiva të caktuara speciale.

Për të kthyer përmbajtjen e ngjeshur, mund të përdorni PHP nëse nuk jeni në gjendje të bëni ndryshime në skedarin tuaj .htaccess. Në PHP:

<?php if (substr_count ($ _ SERVER [‘HTTP_ACCEPT_ENCODING ‘],‘ gzip’)) ob_start (“ob_gzhandler”); tjeter ob_start (); ?>

Një version i gzipped i skedarit kthehet pasi të keni kontrolluar kokën e kodimit të pranimit. Kjo është e ngjashme me ndërtimin e një rrjeti në internet. Për të kompresuar prodhimin tuaj, Apache e bën më të lehtë.

Kujdes i rëndësishëm: shumica e programeve për ndërtimin e faqes në internet nuk lejojnë redaktimin e nivelit të kodit (me disa përjashtime). Në hostimin e Kanadasë, ne jemi avokatë të fortë të vetë-hostimit të faqes tuaj, por e kuptojnë që nuk është për të gjithë. Kur përdorni ndërtuesit e faqeve në internet si Squarespace, Wix ose Weebly, kjo lloj ndërhyrje në nivelin e serverit është ndoshta përtej mundësive tuaja.

Verifikoni ngjeshjen tuaj

Shtë e rëndësishme të siguroni që po shpërndani përmbajtje të ngjeshur pasi të keni përfunduar konfigurimin e serverit tuaj. Për të përcaktuar nëse faqja juaj është e ngjeshur në internet, mund të përdorni një test në internet GZIP.

Në shfletuesin tuaj, mjetet e zhvilluesit mund t’ju ndihmojnë me këtë. Do të dëshironi të shkoni në skedën e rrjetit, të rifreskoni faqen dhe pastaj të klikoni linjën e rrjetit specifik.

Nëse përmbajtja u dërgua e ngjeshur, do të shihni kokën “kodimin e përmbajtjes: GZIP”.

header gozhdë Chrome Chrome

Për të marrë më shumë detaje, mund të klikoni në ikonën për “përdorimin e rreshtave të mëdha”. Kjo gjithashtu ofron informacione për madhësinë e vërtetë të përmbajtjes dhe madhësinë e transferimit të kompresuar.

Caveats për të marrë në konsideratë

Kompresimi siguron një mori përfitimesh, por ka anësore të gjithçkaje. Ju dëshironi të jeni të vetëdijshëm për sa vijon:

 • Grafiku i raportit të kompresimitPërmbajtja që është e ngjeshur tashmë: Shumica e muzikës, videot dhe imazhet tashmë janë të ngjeshura. Nëse përpiqeni t’i ngjeshni përsëri, kjo është kryesisht vetëm një humbje kohe. Në shumicën e rasteve, duhet të shqetësoheni vetëm për kompresimin e CSS, HTML dhe JavaScript.
 • Shfletuesit më të vjetër: Përmbajtja e kompresuar nuk është e pajtueshme me të gjithë shfletuesit. Kjo është veçanërisht e vërtetë për shfletuesit që janë më të vjetër. Për shembull, ju mund të dëshironi të shmangni ngjeshjen HTTP nëse duhet të punoni në Windows 95 ose me Netscape 1.0. Ekzistojnë disa rregulla dhe udhëzime për të shmangur kompresimin për shfletuesit më të vjetër me deflate të modës Apache.
 • CPU-load: Ruani gjerësinë e brezit dhe përdorni kohën e CPU kur kompresoni përmbajtjen në fluturim. Duke marrë parasysh shpejtësinë e kompresimit, shkëmbimi zakonisht shihet si i drejtë. Ka mënyra për të dërguar të dyja versionet e kompresuar dhe për të para-kompresuar përmbajtjen statike. Kjo zakonisht kërkon më shumë konfigurim. Mos harroni se njerëzit në internet kanë një hapësirë ​​të shkurtër vëmendjeje, kështu që rritja e shpejtësisë për përvojë më të mirë të përdoruesit duke përdorur ciklet e CPU është zakonisht gjithmonë një ide e mirë.

Pse duhet të përdorni kompresimin GZIP

Konzollë kompresimi httpKompresimi GZIP ofron një mori përfitimesh. Shtë e rëndësishme të dini se cilat janë këto në mënyrë që të jeni plotësisht të vetëdijshëm pse duhet të filloni t’i përdorni.

Mesatarisht, duke përdorur GZIP për të kompresuar skedarët tuaj CSS dhe HTML ju kursen 50 deri në 70 përqind të madhësisë totale të skedarit. Kjo kursim domethënës i madhësisë së skedarit rezulton në një përvojë shumë më të mirë dhe efikase të përdoruesit në faqen tuaj të internetit.

Kjo teknikë gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në SEO-në e përgjithshme të faqes suaj të internetit. Motorët e kërkimit përdorin algoritme komplekse për të përcaktuar se ku faqet dhe faqet e internetit bien në rezultatet e kërkimit.

Një element që bëhet më i rëndësishëm me çdo azhurnim të algoritmit është koha e ngarkesës në faqe. Motorët e kërkimit përdorin këtë informacion për të përcaktuar optimizimin e përgjithshëm të një faqe në internet.

testi i shpejtësisë së ngjeshjes gzipKur faqet e internetit ngarkohen shpejt, ata që vizitojnë faqen nuk duhet të presin për të hyrë në përmbajtjen që ata kërkojnë. Mos harroni se përdoruesit e internetit kanë një hapësirë ​​të shkurtër vëmendjeje.

Nëse një faqe në internet po kërkon shumë kohë për t’u ngarkuar, përdoruesi ka të ngjarë të klikojë larg dhe të gjejë një faqe më të shpejtë me informacion të ngjashëm. Motorët e kërkimit duan të shpërblejnë faqet e internetit më të shpejtë të ngarkimit, kështu që ata u japin atyre vendosjen më të lartë të rezultatit të kërkimit.

Një faqe në internet më e shpejtë gjithashtu rrit konvertimet. Kjo do të thotë që nëse keni një uebfaqe të e-commerce, aq më shpejt ngarkohet, aq më i lartë janë shitjet tuaja. Në fakt, afro 51 përqind e amerikanëve thonë se arsyeja numër një që ata braktisin një blerje është një faqe interneti e ngadaltë.

Studimet e rasteve tregojnë se ju mund të përmirësoni nivelin e konvertimit tuaj më shumë se 15 përqind duke zvogëluar kohën e ngarkimit të faqes suaj të internetit për vetëm 2.2 sekonda.

Trështjet e zgjidhjes së problemeve me kompresimin GZIP

Si të gjithë elementët e teknologjisë, kompresimi GZIP mund të dështojë për arsyet më të vogla. Lajmi i mirë është se shumica e arsyeve të dështimit janë të rregullueshme.

Elementi i parë që duhet të shikoni është nëse kompresimi GZIP mbështetet nga hosti juaj në internet. Ndërsa shumica e mbështesin atë për shkak të rëndësisë së saj për ngarkimin e faqeve, ekzistojnë disa prej të zgjedhurve që nuk janë shqetësuar për të siguruar pajtueshmëri. Ju mund të kontaktoni hostin tuaj në internet për të përcaktuar nëse pajtueshmëria me GZIP është problem.

Elementi tjetër për të eksploruar është kodi juaj. Edhe një karakter i gabuar mund të shkaktojë probleme. Shikoni një karakter të humbur, një gabim sintaksor ose ndonjë kod të keqformuar. I gjithë kodimi juaj duhet të punojë me arkitekturën tuaj që kompresimi të jetë i suksesshëm.

Ju thjesht mund të kontrolloni kodin tuaj që keni futur me PHP ose .htaccess (kjo u diskutua më lart). Nëse nuk jeni në gjendje të gjeni një problem, por besoni se kodi është fajtor, merrni parasysh thjesht shkëmbimin e tij plotësisht me një kod tjetër që ka më shumë gjasa të funksionojë.

Në disa raste, host-i juaj në internet ka qasje në skedarët e duhur për të lejuar kompresimin e GZIP, por ju jo. Në këtë rast, thjesht telefononi hostin tuaj dhe kërkojuni atyre që të mundësojnë këto.

Ju mësuat më herët në këtë artikull në lidhje me kontrollimin e kompresimit tuaj GZIP. Ky është një mundësi e shpejtë dhe e thjeshtë për zgjidhjen e problemeve. Në përgjithësi rekomandohet ta bëni këtë së pari. Nëse diçka nuk është akoma e gabuar, atëherë kontrolloni me hostin tuaj të internetit dhe vlerësoni kodin që keni përdorur.

Nëse shfletuesi juaj është i vjetëruar, kjo gjithashtu mund të shkaktojë probleme me kompresimin GZIP. Kjo është veçanërisht e zakonshme me versionet e vjetra të Internet Explorer. Nëse shumë njerëz që vizitojnë faqen tuaj përdorin një shfletues të vjetër, kjo është një çështje që mund të keni për të zgjidhur.

Nëse skedarët në faqen tuaj janë jashtëzakonisht të mëdha, kjo gjithashtu mund të paraqesë çështje në lidhje me kompresimin GZIP. Nëse jeni duke përdorur një version të vjetër GZIP, kufijtë e madhësisë së skedarit mund të jenë relativisht të vogla, siç janë dy gigabajt ose më pak. Për shkak të kësaj, ju dëshironi të përcaktoni se cilat janë kufijtë e versionit tuaj GZIP.

Një nga mënyrat më të mira për të përmirësoni performancën dhe shpejtësia e faqes tuaj është duke bërë të mundur kompresimin. Tani që e dini se si ta bëni atë, mund të filloni të përfitoni plotësisht nga përfitimet.

Jini të vetëdijshëm për paralajmërimet dhe konsideroni ato ndërsa punoni. Hapi tjetër është ta vendosni atë në mënyrë që vizitorët tuaj të mund të korrin përfitimet.

Një faktor i shpejtësisë shpesh i anashkaluar i faqes në internet ka të bëjë me zgjedhjen tuaj të kompanisë së pritjes në internet. Po, kjo bën një ndryshim që ju zgjidhni, pasi disa thjesht performojnë më mirë kur ju merrni kohë për të grumbulluar të dhënat.

Për më shumë informacion, shikoni udhëzuesin tim se si të përmirësoni shpejtësinë e faqes tuaj.

Referenca dhe kredi për imazh:

 • BetterExplained.com
 • OpenSourceVarsity.com
 • Geekeasier.com
 • WebPerformance.com
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Adblock
detector