Tutorial / Udhëzues cPanel për fillestar (2020)

Nëse sapo jeni regjistruar për një server të ri në internet, shanset janë që do të ekzekutohen në cPanel. Duke thënë se diçka si 90% e të gjitha kompanive të mbajtjes në internet përdor cPanel nuk do të ishte një mbivlerësim. Kështu që, këtu hyn në treg tutori i mëposhtëm cPanel.


Në të, do të mësoni:

 • ✅ si të përdorni cPanel
 • ✅ si të konfiguroni emrin e domain në cPanel
 • ✅ si të krijoni uebfaqen tuaj me cPanel në pak minuta
 • ✅ dhe më shumë

Pse duhet ta lexoni këtë tutorial cPanel?

 • Këtu në hostingfacts.com, testimi i platformave të ndryshme të pritjes është diçka që ne bëjmë për të jetuar. Ne i dimë këto gjëra.
 • Shumë udhëzues të tjerë në internet priren të jenë super teknik, por jo tonat. Ju nuk keni nevojë për ndonjë njohuri paraprake ose aftësi të menaxhimit të serverit për të mësuar me ne.
 • Ne e shkruajtëm këtë tutorial cPanel me newbie në mendje.
 • Ju mund të përdorni CTRL + F për të gjetur përgjigje të pyetjeve të zakonshme.
 • Ky udhëzues azhurnohet për versionet moderne të cPanel 2019.

Contents

Tabela e përmbajtjes

1. cPanel – Bazat
2. Një hyrje e shpejtë në ndërfaqen cPanel
3. Përditësimi i Preferencave tuaja (Fjalëkalimet, Kontaktet, etj.)
4. Menaxhimi i Emrave të Domainëve (Shtimi, Heqja, etj.)
5. Llogaritë dhe cilësimet e postës elektronike (Filtrat Spam, Llogaritë shtesë të postës elektronike)
6. Menaxhimi i skedarëve tuaj (përmes FTP)
7. Baza e të dhënave
8. Instalimet me një klik (WordPress dhe të tjerët)
9. Rezervimi i faqes tuaj të internetit
10. Kontrollimi i statistikave tuaja

Gjatë rrugës, ne do t’ju japim gjithashtu disa këshilla dhe truket e dobishme që do ta bëjnë menaxhimin e faqes tuaj shumë më të lehtë.

1. tutorial cPanel – Bazat

Pssst… Nëse tashmë e dini se çfarë është cPanel dhe keni hyrë në llogari, kaloni tek pjesa tjetër duke klikuar këtu – nuk do të humbisni asgjë.

1.1. Farë është cPanel?

�� Në terma të thjeshtë, është një panel kontrolli ku mund të menaxhoni çdo element të llogarisë suaj të mbajtjes në internet.

Kompanitë e mbajtjes së faqeve në internet pëlqejnë të bëjnë cPanel në dispozicion të klientëve të tyre për disa arsye kryesore: është një pult i thjeshtë për t’u përdorur, ai mirëmbahet me azhurnime të rregullta, përmirësime dhe masa të sigurisë.

1.2. Canfarë mund të bëj në cPanel?

Shumë… cPanel është aty ku do të arrini:

 • Lidhni emrat e domenit në pritjen tuaj
 • Vendosni postë elektronike për faqen tuaj
 • Instaloni WordPress (ose një sistem tjetër të menaxhimit të përmbajtjes)
 • Krijoni kopjimin e faqes tuaj të internetit
 • Ngarko skedarët në serverin tënd
 • Kontrolloni gjerësinë tuaj të bandës dhe statistikat e përdorimit të tjerë
 • Ndryshoni cilësimet e ndryshme të sigurisë
 • Instaloni aplikacione shtesë në serverin tuaj
 • Krijoni bazat e të dhënave të reja / menaxhoni ato ekzistuese
 • Vendosni optimizime të ndryshme

Dhe një tërësi shumë më tepër – ne jemi vërtet duke gërvishtur sipërfaqen këtu. Mos u frikësoni, sidoqoftë. Ndërsa cPanel nuk ju ofron një vëllim të madh karakteristikash dhe personalizimesh për t’u kujdesur, ju nuk duhet të kuptoni të gjitha për të menaxhuar në mënyrë të efektshme faqen tuaj të internetit. Do të mbulojmë gjithçka në këtë udhëzues.

1.3. Si të futem te cPanel?

Nëse kjo është hera juaj e parë që hyni në hyrje, ofruesi juaj i pritjes duhet të ju ketë siguruar emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin e nevojshëm.

�� Shumica e kompanive pritëse kanë lidhje me cPanel tuaj pasi të keni hyrë në llogarinë tuaj të pritjes.

Për shembull, nëse jeni duke e situr faqen tuaj me SiteGround, mund të hyni në cPanel nga profili juaj i përdoruesit në skedën “Llogaritë e mia”:

SiteGround cpanel

Nëse jeni me Bluehost, lidhja që çon në cPanel është në të vërtetë ajo e emërtuar “Advanced”:

Cpanel Bluehost

Nëse nuk mund të gjeni një lidhje të drejtpërdrejtë në panelin e ofruesit tuaj të pritjes, mund të kontaktoni ose t’i mbështesni dhe t’i pyesni se si të hyni në cPanel, ose mund të bëni disa ndërhyrje rreth e rrotull dhe të përpiqeni të merrni me mend adresën e saktë cPanel. Kjo tingëllon shumë në fillim, por në të vërtetë është shumë e mundshme. Ja si:

Ndizni shfletuesin tuaj dhe shkruani adresën tuaj të internetit të ndjekur nga: 2082 (për http) ose: 2083 (për https). Për shembull:

http://www.YOURDOMAIN.com:2082

ose:

https://www.YOURDOMAIN.com:2083

Atëherë do t’ju kërkohet të shkruani emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin tuaj cPanel.

1.4. Po sikur të më duhen më shumë ndihmë?

Ky udhëzues shpjegon të gjitha bazat dhe ju jep udhëzime hap pas hapi për trajtimin e disa prej detyrave më të zakonshme si vendosja e faqeve të internetit, llogaritë e postës elektronike dhe emrat e domain. Nëse keni nevojë për pak më shumë ndihmë, cPanel ka disa mësime video vetë këtu.

Ekzistojnë gjithashtu shumë dokumente të disponueshme në çdo faqe brenda vetë cPanel, të renditura zakonisht në krye. Për shembull:

dokumente cpanel

2. Një hyrje e shpejtë në ndërfaqen cPanel

Pasi të jeni regjistruar, duhet të shihni një ekran të ngjashëm me këtë:

cPanel Tutorial - pult

Ky është versioni më i ri i cPanel për vitin 2020. Ai përdor një temë të quajtur “Paper Lantern”.

2.1. Ndërfaqja ime cPanel Duket ndryshe! Tani Cfare?!

Së pari, mos u frikësoni.

Për të ndryshuar stilin e cPanel tuaj, gjeni seksionin “PREFERENCAT” (zakonisht është afër fundit) dhe klikoni në “Ndrysho stilin”:

ndryshoni stilin

Do të keni disa zgjedhje atje bazuar në ato që hosti juaj vë në dispozicion. Në rastin tonë, përzgjedhja përbëhet nga stilet themelore, të errëta, të lehta dhe retro.

Për të punuar në të njëjtën temë për të cilën po punojmë, zgjidhni “Basic” duke klikuar butonin “Apliko” në këndin e sipërm të djathtë, pranë stilit. cPanel do të rifreskojë me stilin e ri të aplikuar.

2.2. Getting Rreth Interface cPanel

Shirita e lundrimit

Mund të gjesh shiritin e lundrimit në këndin e sipërm të djathtë të ekranit. Në të, ka një fushë të thjeshtë kërkimi, një lidhje me preferencat e përdoruesit tënd, një këmbanë njoftimesh dhe lidhjen e logos.

shirita navigimi

 • Fusha e kërkimit ju lejon të gjeni opsionet kryesore brenda cPanel. Në fakt, përdorimi i fushës së kërkimit është një mënyrë shumë më e shpejtë për të lundruar rreth cPanel sesa të përpiqeni të shfletoni përreth dhe të arrini në një opsion të caktuar me dorë. Fusha e kërkimit fillon t’ju paraqesë me rezultate menjëherë kur shkruani.
 • Duke klikuar në lidhjen e preferencave të përdoruesit, mund të ndryshoni fjalëkalimin, gjuhën, të ndryshoni informacionin tuaj të kontaktit dhe gjithashtu mund të rivendosni cilësimet e faqes me një klik.
 • Zileja e njoftimeve është ajo që tingëllon – një vend ku mund të shihni azhurnime thelbësore në lidhje me konfigurimin tuaj të pritjes ose vetë cPanel. Zakonisht, cPanel përdor njoftime për t’ju njoftuar me lajmet, azhurnimet kritike, shqetësimet e sigurisë ose informacione të tjera që duhet të dinë.
 • Lidhja e daljes është mjaft e vetë-shpjeguese – mos harroni ta përdorni atë sa herë që keni përfunduar të punoni me cPanel.

Shiriti i kërkimit

Një fushë shtesë e kërkimit – përveç asaj në shiritin e navigimit – është e dukshme në pjesën e sipërme të faqes menjëherë nën shiritin e navigimit.

Kjo funksionon njësoj, por kësaj radhe, në vend që t’ju tregojë rezultate brenda një zbresjeje, do të filtrojë pjesën qendrore të cPanel. Thjesht shënoni ato që do të keni më pas, dhe cPanel do ta gërmojë atë për ju.

kërkim cpanel

Sidebar

Në anën e majtë të ekranit tuaj, do të shihni një shirit anësor me dy ikona – numri i saktë varet nga ato që hosti juaj vë në dispozicion për ju. Në rastin tonë, nga lart poshtë, këto qëndrojnë për Shtëpi, Statistika, Paneli dhe Menaxhimi i Përdoruesit.

navigimi i shiritit anësor cPanel

 • shtëpi është faqja kryesore e cPanel ku mund të keni akses në shumicën e funksioneve.
 • të dhëna statistikore ju tregojnë një gamë të numrave të rëndësishëm – sa llogari të postës elektronike, llogari të protokollit të transferimit të skedarëve (FTP) dhe emrat e domain keni, si dhe sa bandë gjerësi bandë dhe hapësirë ​​në disk po përdorni.
 • Pulti është një faqe e shpejtë referimi, ku do të gjeni lidhje me disa prej lidhjeve më të përdorura, si dhe vështrim në pamje të parë në gjerësinë e bandës dhe përdorimin e hapësirës së diskut, statistikat e postës dhe më shumë.
 • Menaxhimi i përdoruesit është vendi ku mund të shtoni ose hiqni përdoruesit nga llogaria juaj cPanel. Ju gjithashtu mund të shihni se cilat llogari të postës elektronike keni krijuar, si dhe kush ka qasje në FTP dhe në diskun tuaj në internet nëse ndani një llogari me përdoruesit e tjerë ose administratorët.

2.3. Riorganizimi i faqes në internet të cPanel

Ju mund të shembni seksione duke klikuar në shenjën “-” në këndin e sipërm të djathtë të secilës pjesë të faqes kryesore për ta minimizuar atë.

repan cpanel

Nëse dëshironi, gjithashtu mund të tërhiqni dhe lëshoni seksione të tëra për t’i riorganizuar ato dhe t’i vendosni ato më të zakonshmet pranë majës.

3. Përditësimi i Preferencave tuaja

Kur hyni së pari në cPanel, sigurohuni që të vizitoni seksionin “PREFERENCES” për të azhurnuar informacionin e kontaktit tuaj dhe për të ndryshuar fjalëkalimin tuaj.

preferencat

Ja se si ta bëni këtë hap pas hapi:

3.1. Ndryshimi i fjalëkalimit tuaj

Ne ju rekomandojmë të ndryshoni fjalëkalimin tuaj sa më shpejt që të regjistroheni në cPanel për herë të parë.

Klikoni tek “Fjalëkalimi” & Security “. Do të çoheni në këtë ekran:

ndryshim kaloj

Do të duhet të vendosni fjalëkalimin tuaj të vjetër përpara se të zgjidhni një të ri.

Kur bëhet fjalë për vendosjen e një fjalëkalimi të ri, mund të përfitoni nga Gjeneratori i Fjalëkalimit ose të dilni me diçka vetë. Përdorimi i gjeneratorit të fjalëkalimeve ka të ngjarë të jetë mënyra e duhur për të shkuar, pasi do t’ju japë një fjalëkalim të fortë dhe të sigurt. Thjesht klikoni në butonin dhe lini gjeneratorin të kujdeset për pjesën tjetër:

kaloj gen

Mënyra më e mirë për të ruajtur atë fjalëkalim është të përdorni një menaxher të fjalëkalimeve (si LastPass – pa). Në këtë mënyrë, nuk është e nevojshme të mësoni përmendësh fjalëkalimin. Pavarësisht se çfarë bëni, NUK ruani fjalëkalimin tuaj në një skedar Word ose diçka të ngjashme në kompjuterin tuaj – ku mund të zbulohet lehtësisht.

3.2. Azhurnimi i informacionit tuaj të kontaktit

Një nga gjërat më të rëndësishme që duhet të bëni në cPanel është të siguroni një email ku mund të merrni azhurnime kur të jetë e nevojshme.

Pse ky hap është thelbësor:

 • Pa një email pune të vendosur në këtë pjesë, cPanel nuk do të jetë në gjendje të komunikojë me ju nëse ndonjë gjë e rëndësishme do të ndodhë me konfigurimin tuaj.
 • Ju gjithashtu duhet të vendosni adresën e postës elektronike në atë që nuk është i bashkangjitur me ndonjë emër domain që jeni duke pritur në këtë cPanel; përndryshe, në rast se ndonjë gjë ndodh me konfigurimin tuaj, ai domain mund të komprometohet gjithashtu, duke e bërë çdo përpjekje për të komunikuar me ju të pamundur.

Për të arritur në këto cilësime, klikoni në “Informacionin e Kontaktit” për të arritur në ekranin e mëposhtëm:

informacionin e kontaktit

Ne ju rekomandojmë të keni të kontrolluar të gjitha kutitë nën “Preferencat e Kontaktit”, pasi ato janë të gjitha azhurnimet që mund t’ju paralajmërojnë për aktivitete të dyshimta (p.sh. dikush tjetër që ndryshon fjalëkalimin tuaj) ose një problem të mbajtjes (p.sh. hapësira në disk që përdoret).

3.3. Shtimi i një përdoruesi të ri

Le të themi që doni të punoni me dikë për t’ju ndihmuar të menaxhoni uebfaqet tuaja, ose keni një partner të besueshëm biznesi i cili gjithashtu ka nevojë për qasje në konfigurimin e pritjes. Ai person do të kërkojë profilin e vet të përdoruesit në cPanel.

Për ta bërë atë, klikoni në ikonën “Menaxheri i Përdoruesit” që është në të njëjtin seksion “PREFERENCAT”.

menaxheri i perdoruesit

Do të merrni në ekranin e mëposhtëm:

përdoruesit e cpanel

Në atë pjesë, ju mund të shihni të gjitha llogaritë që janë vendosur aktualisht në cPanel tuaj. Janë tre ikona pranë secilës llogari (mund t’i shihni në pamjen e mësipërme):

 • Ikona e zarfit tregon nëse personi ka një llogari të postës elektronike të vendosur në sistem – nëse ikona është me ngjyrë, atëherë është vendosur një llogari emaili; nëse është gri, atëherë nuk ka asnjë
 • Icon ikona e kamionit tregon nëse personi ka një llogari FTP – përsëri, me ngjyra për po, dhe e grirë për jo
 • Icon ikona e diskut tregon nëse përdoruesi mund të përdorë shërbimet e diskut të uebit që janë pjesë e cPanel

Mund të redaktoni me lehtësi çdo përdorues atje, të ndryshoni fjalëkalimin ose t’i fshini me opsionet e listuara nën emrin e llogarisë.

Për të shtuar një përdorues të ri, klikoni në butonin “Shto përdoruesin” në këndin e sipërm të djathtë:

shtoni përdoruesin

Më pas do të çoheni në ekranin e mëposhtëm:

shtoni përdoruesin 2

Do të shtoni emrin e plotë të përdoruesit, emrin e përdoruesit, domenin me të cilin përdoruesi i ri duhet të shoqërohet dhe nëse dëshironi, një email alternative me të cilin mund të arrihet përdoruesi. Do t’ju kërkohet gjithashtu të krijoni një fjalëkalim për përdoruesin.

Vetëm nën këto fusha, ju do të gjeni një pjesë të quajtur “Shërbime” ku mund të kujdeseni për një pjesë të vogël të cilësimeve kryesore. Shtë interesante, ato korrespondojnë me tre ikonat që përshkruajmë vetëm disa paragrafë më lart:

shtoni përdoruesin 3

 • Email ju lejon të aktivizoni / çaktivizoni llogaritë e postës elektronike për përdoruesin e ri dhe gjithashtu të vendosni një kufi për sa hapësirë ​​mund të ketë çdo llogari.
 • FTP ju lejon të aktivizoni / çaktivizoni llogaritë nga të qenit në gjendje të hyni në konfigurimin tuaj të pritjes përmes FTP. FTP mund të përdoret për të ngarkuar skedarët në faqen tuaj të internetit. Ju mund të zgjidhni se në cilin drejtori do të ketë qasje përdoruesi i ri, dhe të kufizoni hapësirën që mund të përdorin.
 • Disk në internet lejet duhet të rezervohen vetëm për llogaritë tuaja të nivelit të lartë të administratorit. Qasja në nivelin “Lexo-Shkruaj” i jep përdoruesit leje të plotë për të bërë goxha gjithçka që dëshiron brenda drejtorisë së specifikuar (përfshirë fshirjen e skedarëve)! “Vetëm leximi” lejon vetëm leximin, shkarkimin dhe renditjen e skedarëve.

Kur të keni mbaruar me këto cilësime, klikoni në “Krijo” ose “Krijo dhe shto një përdorues tjetër” në fund të faqes së cilësimeve.

4. Menaxhimi i Emrave të Domainëve

Seksioni “DOMAINS” i cPanel është vendi juaj për të shkuar kur doni të shtoni një emër të ri domain (ai që sapo keni blerë) në llogarinë tuaj të pritjes, të menaxhoni fushat tuaja ekzistuese, si dhe të vendosni nënfusha.

domains

4.1. Shtimi i një Emri të Ri Domain

Për të shtuar një emër domaini në cPanel (dhe kështu, paketën tuaj të hostimit), do të duhet të klikoni në “Addon Domains” në seksionin “DOMAINS” të treguar më lart.

Një domen shtesë është një emër i zbukuruar për një emër domain standard që mund të përdorni për të krijuar një faqe në internet plotësisht funksionale – do të thotë që ju mund të presni emra të shumëfishtë domain nga i njëjti panel kontrolli.

Në ekranin “Domain Addon”, do t’ju kërkohet të shkruani emrin e ri të domain, plus disa parametra të tjerë:

shtoni domain

 • Emri i ri i domain – emrin e saktë të domain që keni regjistruar – minus www. pjesë.
 • subdomain – kjo do të plotësohet automatikisht posa të vendosni emrin e ri të domain në fushën e mësipërme. Shtë më mirë ta lini atë të paprekur. cPanel e përdor këtë për disa rrugë të brendshme që nuk kanë shumë rëndësi nga këndvështrimi i përdoruesit.
 • Rrënja e dokumenteve – vendndodhja në serverin ku do të jenë skedarët e domain të ri. Kjo gjithashtu plotësohet automatikisht. Shtë më mirë të përmbaheni me këto cilësime të rekomanduara.

Klikoni në “Shto Domain” për të përfunduar.

4.2. Redaktimi / Heqja e një Emri Domain

Në të njëjtin ekran “Addon Domains”, ka një seksion të quajtur “Modifikoni Addon Domain” ku mund të kujdeseni për çdo domen të caktuar aktualisht në llogarinë tuaj – kjo përfshin menaxhimin e tyre, vendosjen e ridrejtimeve ose heqjen plotësisht të domeneve.

fushat shtesë

Përdorimi këtu është i drejtpërdrejtë. Ka lidhje për heqjen dhe administrimin e ridrejtimeve në të djathtë. Duke klikuar në cilindo prej tyre do t’ju tregojë një tjetër panel cilësimesh ku mund të konfirmoni fshirjen ose të shkruani destinacionin ku dëshironi të ridrejtoni domenin në.

4.3. Menaxhimi i nënfushave

Sa herë që shtoni një domen të ri në llogarinë tuaj (mbuluar më lart), cPanel gjithashtu do të krijojë një nënfushë përkatëse për të shkuar së bashku. Ja se si funksionon zakonisht, bazuar në një shembull:

Le të themi se emri juaj i llogarisë cPanel është john dhe hosti quhet greathost.com. Në atë rast, domeni juaj kryesor i serverit do të jetë john.greathost.com. Pasi të shtoni një domen të ri addon, të themi, johnsworld.com, cPanel gjithashtu do të krijojë një nënfushë të quajtur johnsworld.john.greathost.com.

Tani, ajo që është për të ardhur keq për një organizim të tillë është se kjo nënfushë e re shpesh mban një kopje të karbonit në faqen tuaj të internetit normale që është në dispozicion nën johnsworld.com. Me fjalë të tjera, ju merrni të njëjtën faqe në internet dy herë, nën dy adresa: johnsworld.com dhe johnsworld.john.greathost.com.

Kjo nuk është ideale nga një këndvështrim SEO. Për ta rregulluar këtë, ajo që duhet të bëni është të ridrejtoni atë nënfushë të re në domenin tuaj standard. Të themi një mënyrë tjetër, pasi ta bëjë këtë, kushdo që përpiqet të shkojë në johnsworld.john.greathost.com do të ridrejtohet automatikisht në johnsworld.com.

Ja se si ta bëni atë:

Së pari, klikoni në “Subdomains” nga seksioni “DOMAINS”:

subdomains

Do të çoheni në një panel ku mund të shihni të gjitha nënfushat e tua aktuale që janë ngritur.

Në këtë fazë, kolona “Ritregimi” ka të ngjarë të jetë bosh.

ridrejtohen boshllëqet e nëndominave

Për ta ndryshuar atë, klikoni në lidhjen “Menaxho ridrejtimin” ngjitur me nëndominën që dëshironi të redaktoni. Në ekranin tjetër, vendosni ridrejtimin duke futur emrin e plotë të domenit që dëshironi të ridrejtoni. Në shembullin tonë, kjo është johnsworld.com. Klikoni në “Ruaj” kur të keni mbaruar.

ridrejtimi i caktuar i nëndomainit

Krijimi i nënfushave të personalizuara

Subdomains nuk kanë të bëjnë vetëm me shkaktimin e shqetësimeve të vogla, por edhe për t’ju lejuar të zgjeroni zona të caktuara të faqes tuaj në një mënyrë krijuese.

Për shembull, nëse doni të filloni një blog të ri si pjesë të faqes tuaj të internetit, një qasje e mirë është ta bëni atë nën një nënfushë. Për shembull, nëse faqja juaj kryesore është përsëri, në johnsworld.com, atëherë mund të merrni parasysh fillimin e një blogu nën blog.johnsworld.com.

Në këtë rast, blog-u është vetëm një shembull. Ju keni liri të plotë për të zgjedhur çfarëdo nënfushë që dëshironi.

Ju mund të krijoni një nënfushë me porosi në të njëjtin ekran ku jeni kujdesur të menaxhoni ato ekzistuese. Thjesht plotësoni formularin që është në krye.

forma e nënfushës

 • subdomain. Emri i nënfushës që dëshironi të vendosni. Mbajeni atë të shkurtër dhe përdorni vetëm shkronja, copa dhe numra.
 • fushë. Fusha mëmë për nënfushën e re.
 • Rrënja e dokumenteve. Drejtoria / dosja në serverin ku do të mbahen skedarët e nëndomainit të ri. Shtë një praktikë e mirë të futni nënfushën tuaj të plotë atje. Shembull: blog.johnsworld.com.

Klikoni në “Krijo” për të përfunduar konfigurimin e nëndomainit.

5. Llogaritë dhe cilësimet e postës elektronike

Një nga gjërat më të shkëlqyera në lidhje me mbajtjen e emrit të domain-it me një host të aktivizuar nga cPanel është që ju të merrni mundësinë të krijoni llogari të postave elektronike për atë domen.

E gjitha kjo ndodh në seksionin “EMAIL” të cPanel.

email

Siç mund ta shihni, ka shumë mjete atje – nga krijimi i postave të reja elektronike, vendosja e përcjellësve, autoresponderi, kujdesja për spam dhe shumë më tepër.

5.1. Vendosja e një llogarie me email

Natyrisht, kjo është gjëja e parë që do të doni të bëni. Për të shtuar një llogari të re email në domenin tuaj, klikoni në “Llogaritë e postës elektronike” për t’u marrë në ekranin e mëposhtëm (sigurohuni që jeni në skedën e parë – “Shto një llogari email”):

shtoni email

Nga lart poshtë, këtu janë se si të vendosni llogarinë tuaj të re:

 1. Email, shkruani adresën që dëshironi të merrni në – për shembull, përshëndetje ose emrin tuaj
 2. fushë, zgjidhni emrin e duhur të domenit nga fusha rënëse. Nëse nuk e keni shtuar ende emrin e domain në cPanel akoma, do të duhet ta bëni atë më parë.
 3. fjalëkalim, krijoni një fjalëkalim dhe sigurohuni që është një i sigurt!
 4. Kuota e kutisë postare, përshtateni për t’u siguruar që emaili juaj mund të funksionojë siç duhet. Mos harroni: emailet marrin hapësirë ​​në serverin tuaj, kështu që ju mund të mos dëshironi t’u jepni të gjithëve një qasje të pakufizuar. Sidoqoftë, 1 GB (= 1024MB) është një minimum i arsyeshëm.
 5. Klikoni në “Krijoni llogari”

Pasi të keni bërë të gjitha sa më sipër, do të vini re se emaili që sapo keni krijuar është shtuar në listën e llogarive ekzistuese të postës elektronike në butonin “Llogaritë e postës elektronike”:

emailet ekzistuese

Ju mund të menaxhoni çdo element të asaj llogarie më vonë – duke përfshirë fjalëkalimin, kuotën dhe detaje të tjera.

5.2. Duke përdorur emailin tuaj

Tani që keni krijuar një llogari me email – si e përdorni atë?

Ju keni dy mundësi kryesore këtu:

 • Konfiguroni emailin në një klient me email – si Gmail, Apple Mail, Outlook, etj.
 • Përdorni webmail

Le të fillojmë me të parën:

Si të konfiguroni postën tuaj elektronike në vend

Ky hap fillon pak kundërintuitiv, por mbajeni me ne. Pra, për të konfiguruar emailin tuaj në vend, së pari duhet të klikoni në lidhjen “Qasja në Webmail” që është e dukshme ngjitur me adresën tuaj në butonin “Llogaritë e postës elektronike”:

emailet ekzistuese të postave elektronike

Kjo do t’ju çojë në një panel të ri. Pasi të keni atje, lëvizni poshtë tek seksioni i etiketuar “Skriptet Automatike të Konfigurimit të Klientit të Postës”. Do të shihni diçka të tillë:

skriptet e konfigurimit të postës elektronike

Ka një varg lidhjesh të dobishme atje, të gjitha ato me udhëzime ose skriptet e konfigurimit të gatshëm për disa nga klientët më të njohur të postës elektronike. Nëse e juaja është në listë, thjesht klikoni në lidhjen ngjitur me të dhe përfundoni konfigurimin sipas këshillës së dhënë.

Nëse nuk mund ta shihni klientin tuaj, ose dëshironi të konfiguroni emailin tuaj me dorë, atëherë nën këtë seksion është një tjetër i etiketuar “Cilësimet manuale të klientit të postës”.

konfigurim manual i postës elektronike

Do të gjeni të gjitha informacionet që ju nevojiten atje.

Qasja në Webmail-in tuaj

Në këtë pikë, hyrja në emailin tuaj është shumë e lehtë. Klikoni në lidhjen “Qasja në Webmail” që është e dukshme pranë adresës tuaj në butonin “Llogaritë e postës elektronike”:

emailet ekzistuese të postave elektronike

Pasi të jeni atje, klikoni në një nga klientët e mundshëm të postës elektronike:

webmail

Do të dërgoheni menjëherë në kutinë tuaj të postës elektronike.

Përndryshe, mund të hyni në webmailin tuaj drejtpërdrejt nga një shfletues web. Thjesht lundroni te http://YOURDOMAIN.com/webmail dhe do të përshëndeteni nga ky ekran:

Regjistrohuni në Webmail

Vendosni adresën e emailit dhe fjalëkalimin dhe po hyni.

5.3. Përcjellja e postës elektronike në një adresë tjetër

Le të themi se dëshironi të keni postat tuaja elektronike të cilat mbërrijnë në [email të mbrojtur] për t’u dërguar në një adresë tjetër që tashmë keni vetë – si [mbrojtur me email].

Së pari, klikoni në “Forwarders” për të arritur në këtë ekran:

forwarders

Nga këtu, mund të krijoni një dërgues të thjeshtë të postës elektronike ose një dërgues më serioz për tërë emrin e domain. Ne do të rrinë me të parët këtu.

Për të përcjellur emailin tuaj, klikoni në butonin “Shto Forwarder”. Do ta shihni këtë:

dërguesit e postës elektronike

Ja çfarë kuptojnë këto fusha:

 • Adresa për Forward – këtu, futni vetëm pjesën e përdoruesit në adresën e emailit që dëshironi të dërgoni. Për shembull, nëse emaili juaj është [i mbrojtur me email], atëherë pjesa e përdoruesit të tij është john
 • fushë – kjo është pjesa e domainit të adresës së postës elektronike që dëshironi të përcjellni. Për shembull, nëse emaili juaj është [i mbrojtur me email], atëherë pjesa e domenit të tij është domain.com
 • destinacion – ju merrni dy mundësi këtu. Sidoqoftë, për të ridrejtuar në mënyrë të efektshme emailin tuaj në një adresë tjetër ekzistuese, zgjidhni “Përcaktoni në Adresën e E-mail”. Në fushën më poshtë, shkruani adresën e plotë të postës elektronike ku dëshironi të ridrejtoni mesazhet.

Klikoni në “Shto Forwarder” për të vendosur gjithçka.

5.4. Vendosja e një adrese të paracaktuar

Adresat e paracaktuara të postës elektronike janë një interes interesant që ju merrni kur vetë kutia e postës elektronike tuaj – siç bëni me cPanel.

Në thelb, ju keni mundësinë për të kapur çdo email në hyrje që është dërguar në një adresë të pavlefshme emaili nën emrin e domain.

Thisfarë do të thotë kjo në praktikë është se ju mund të përdorni adresa emaili joekzistent kur regjistroheni për mjete / shërbime / profile të ndryshme në internet dhe prapë ato email të mos ju sjellin asnjë problem.

Këtu është një shembull; le të themi që keni vetëm një adresë emaili të vendosur për emrin e domain, dhe është [e mbrojtur me email]. Sidoqoftë, kur regjistroheni në Netflix, nuk dëshironi ta përdorni atë adresë pasi shqetësoheni që përfundimisht mund të rrjedhë në internet dhe do të kapeni nga spambot. Në atë rast, thjesht mund të përdorni diçka si [mbrojtur me email] dhe prapë ta bëni atë të funksionojë.

Ja se si ta vendosni atë:

Klikoni tek “Adresa e paracaktuar” nga seksioni “EMAIL” në cPanel:

adresa e paracaktuar

Do ta shihni këtë:

forma e paracaktuar e adresës

 1. Zgjidhni emrin e domain tuaj nga drop-down.
 2. Shënoni kutinë e etiketuar “Përpara në adresën e postës elektronike”.
 3. Vendosni adresën tuaj të postës elektronike në kutinë më poshtë.
 4. Klikoni në butonin “Ndrysho”.

Të gjithë jeni të vendosur.

5.5. Vendosja e Filtrave Spam

Të gjithë e urrejnë spamin, për fat të mirë, me cPanel, ju mund ta mbani atë të mos godasë gjithnjë në kutinë tuaj.

Klikoni në “Spam Filters” për të parë opsionet e disponueshme:

të bllokuara

Në varësi të cilësimeve që hosti juaj lejon, ju mund ose nuk mund të jeni në gjendje të bëni shumë në këtë seksion. Vetë filtrat e spamit shpesh janë rregulluar dhe nuk mund t’i çaktivizoni ato (siç është në rastin tim). Sidoqoftë, akoma mund të rregulloni si funksionojnë filtrat.

Vendosja e parë që duhet të merret në konsideratë është ajo e emërtuar “Automatikisht Fshi Spam i Ri”. Ndërsa mund të duket si një ide e mirë në fillim, në të vërtetë jeni më mirë të lini atë. Ështja këtu është që ju mund të hasni shumë pozitive false me filtra spam – email që klasifikohen gabimisht si spam. Prandaj, ju dëshironi të jeni në gjendje të hidhni një vështrim në dosjen tuaj spam çdo herë e një kohë dhe të keni një shikim të shpejtë nëse ndonjë gjë atje kërkon vëmendjen tuaj. Me fshirjen automatike të ndezur, nuk do ta keni këtë mundësi.

Nën “Konfigurime shtesë”, ka një lidhje për të treguar më shumë opsione. Pasi të klikoni mbi të, do ta shihni këtë:

spam më shumë

Ju mund të eksperimentoni me këto cilësime në listën e bardhë të listave manuale ose në listën e zezë të adresave të caktuara të emailit. Probablyshtë ndoshta një ide e mirë për të vendosur listat e të gjitha emailave nga kompania juaj ose ndonjë kontakt tjetër i rëndësishëm nga rrjeti juaj.

6. Menaxhimi i skedarëve tuaj

Seksioni “FILES” i cPanel është vendi juaj i duhur për ngarkimin e skedarëve, rezervimin e faqes tuaj të internetit dhe menaxhimin e skedarëve tuaj përmes FTP *.

fotografi

* FTP qëndron për Protokollin e Transferimit të Fajllave. Ju mund të përdorni FTP për të menaxhuar skedarët e lidhur me faqen tuaj të internetit – nëse kjo do të thotë ngarkimi, leximi ose marrja e tyre. E tëra që ju duhet të përdorni FTP është një aplikacion i klientit siç është FileZilla. Përndryshe, cPanel gjithashtu ju siguron mjete për të menaxhuar skedarët tuaj pa një mjet FTP. Do ta mbulojmë atë tjetër.

6.1. Duke përdorur Menaxherin e Dosjeve

Hapësira e parë me të cilën do të doni të njiheni në pjesën “FILES” është “File Manager”.

“File Manager” ju lejon të menaxhoni të gjithë skedarët e faqeve tuaja drejtpërdrejt nga ndërfaqja cPanel në vend që të përdorni një mjet FTP të palëve të treta.

Klikoni në ikonën “File Manager” (e dukshme në pamjen e mësipërme) për të filluar. Ajo që do të shihni është paneli qendror i “File Manager”. Do të duket diçka si kjo:

menaxher skedari

Kjo është ajo ku ju mund të kujdeseni për të gjitha skedarët në serverin tuaj, prandaj do të dëshironi të vazhdoni me kujdes EXTREME kur bëni ndonjë ndryshim.

Ka disa gjëra të shpejta për tu theksuar në këtë ekran. Së pari, në të majtë, do të gjeni dosjen tuaj rrënjësore (kryesore) dhe disa nën-dosje (mund ta shihni këtë në screenshot më sipër).

Pastaj, në mes të ekranit, ju do të shihni përmbajtjen e çfarëdo dosje që keni zgjedhur.

Duke e ditur këtë, këtu janë disa gjëra që mund të dëshironi të bëni:

Krijoni një Dosje të Re

Për të krijuar një dosje të re, thjesht klikoni në butonin “+ Dosje” së bashku me menunë e sipërme, siç tregohet më poshtë:

Shto dosje

Pastaj do t’ju kërkohet të emëroni dosjen tuaj të re dhe të futni destinacionin ku do të krijohet dosja.

cPanel Emri i ri i dosjes

Kur të keni mbaruar, klikoni në “Krijoni Dosjen e Re” dhe vendoseni.

Ngarkimi i një skedari duke përdorur menaxherin e skedarëve

Për të shtuar një skedar – për shembull, një skedar të madh video që dëshironi që njerëzit të jenë në gjendje të shkarkojnë ose një foto me cilësi të plotë që dëshironi të përdorni në faqen tuaj – së pari duhet të klikoni në dosjen ku dëshironi të ngarkoni skedarin te.

Pastaj, thjesht kliko në butonin “Ngarko” që është në menunë e sipërme:

Ngarkoni

Do t’ju kërkohet të tërhiqni dhe lëshoni skedarin që dëshironi të ngarkoni ose thjesht zgjidhni skedarin nga disku juaj lokal:

ngarkoni 2

�� shënim; Nëse softveri juaj i uebfaqes ju lejon të ngarkoni skedarë nga ndërfaqja e tij e përdoruesit, bëni atë në vend që të shkoni te File Manager në cPanel. Meqenëse do të përdorni ato skedarë në faqen tuaj sidoqoftë, është thjesht më e lehtë të menaxhoni gjërat në atë mënyrë – programi juaj i faqes së internetit do të “shohë” skedarin menjëherë. Nëse ngarkoni një skedar përmes File Manager ose FTP, kjo nuk mund të jetë rasti. WordPress funksionon vërtet mirë me skedarë.

6.2. Qasni në llogarinë tuaj kryesore FTP

Në varësi të mënyrës sesi hosti juaj në internet ka vendosur llogarinë tuaj cPanel, ju mund të jeni në gjendje të regjistroheni në llogarinë tuaj kryesore FTP duke përdorur të njëjtën login cPanel dhe të kaloni.

Për të parë nëse ndodh kështu, klikoni në “Llogaritë FTP” nga seksioni “FILES”. Pasi të shkoni atje, shkoni te “Llogaritë Speciale të FTP”. Llogaria juaj kryesore FTP duhet të jetë aty.

ftp kryesor

Si parazgjedhje, llogaria kryesore FTP do të ketë qasje në dosjen rrënjësore.

6.3. Shtimi i një llogarie të re FTP

Krijimi i llogarive të reja FTP është një praktikë e mirë kur punoni me cPanel dhe lëshoni projekte / faqe të reja në konfigurimin tuaj të pritjes.

Të kesh një llogari për projekt është një pikë e mirë fillestare. Ideja është që t’u jepni atyre llogarive individuale vetëm hyrje në dosjen specifike ku duhet të qasen – jo për të gjithë serverin në internet.

Për të krijuar llogari të reja FTP, klikoni në “Llogaritë FTP” formoni pjesën “FILES”. Do ta shihni këtë ekran:

llogari ftp

Ja se si ta plotësoni atë formë dhe të krijoni një llogari të re:

 • Identifikohu. Ky është emri i përdoruesit të llogarisë së re.
 • fushë. Emri i domain-it që do t’i caktohet llogaria e re e përdoruesit. Zgjidh nga drop-down.
 • drejtori. Kjo përcakton nivelin më të lartë të hyrjes në drejtori të llogarisë së re FTP. Nëse e lini këtë bosh, përdoruesi do të ketë qasje në rrënjë. Shtë më së miri të futni drejtorinë që lidhet me projektin për të cilin llogaria është.
 • kuotë. Hapësira maksimale që shfrytëzuesi i ri mund të marrë. Pushimi më i mirë në “Pafund”.

Pasi të klikoni në “Krijoni llogari FTP”, përdoruesi i ri do të shtohet.

Ju mund të menaxhoni llogaritë tuaja ekzistuese FTP në të njëjtën faqe, poshtë formularit të ri të përdoruesit:

menaxhoni përdoruesit e FTP

7. Baza e të dhënave

Shumica e faqeve moderne nuk mund të ekzistojnë pa një bazë të dhënash që funksionon qetësisht pas perdeve dhe të merret me të dhënat e faqes në internet.

Me fjalë të tjera, të gjithë përmbajtjen e faqes suaj të internetit, të gjitha faqet, të gjitha postimet dhe të gjitha të dhënat e përdoruesit mbahen në bazën e të dhënave.

Siç do ta prisni deri tani, cPanel ka një modul mjaft të gjerë që ju lejon të krijoni dhe menaxhoni bazat e të dhënave.

7.1. Krijimi i një baze të dhënash

Nëse doni të krijoni ndonjë faqe interneti moderne duke përdorur një CMS, së pari duhet të krijoni një bazë të dhënash.

Seksioni “TAT DHABNAT” të cPanel ka një sërë opsionesh në dispozicion:

Bazat e të dhënave

Më e rëndësishmja, cPanel ju lejon të punoni me të dy bazat e të dhënave MySQL dhe PostgreSQL. Për qëllimin e këtij udhëzuesi, ne do t’i përmbahemi MySQL, por të punosh me PostgreSQL është gati e njëjtë.

Për të krijuar një bazë të dhënash të re, klikoni në “MySQL Database Wizard” në seksionin “DATABASES” (shiko më lart).

Pasi të jeni atje, mund të filloni të krijoni databazën tuaj të re.

Hapi 1: vendosni një emër për bazën e të dhënave tuaja:

emri i bazës së të dhënave

Hapi 2: krijoni një përdorues të bazës së të dhënave që do të përdoret për të hyrë në bazën e të dhënave (kjo kërkohet për të punuar më vonë me bazën e të dhënave):

përdorues i bazës së të dhënave

Hapi 3: caktoni privilegjet e kërkuara për atë përdorues të ri të bazës së të dhënave; është më mirë të zgjidhni opsionin e etiketuar “GJITHA PRIVILEGJAT”, si kështu:

privilegjet e bazës së të dhënave

Hapi 4: bërë.

Në këtë fazë, baza e të dhënave tuaj të re është vendosur.

Për ta parë atë, kthehuni tek faqja kryesore e cPanel dhe klikoni në “MySQL Databaza”.

7.2. Menaxhimi i bazave të të dhënave

Për të parë të gjitha bazat e të dhënave tuaja, shkoni te “MySQL Databaza” nga seksioni “DATABASES” i cPanel.

bazat e të dhënave aktuale

Databasedo bazë e të dhënave mund të riemërohet ose fshihet përmes lidhjeve në të djathtë.

Për më tepër, ju gjithashtu mund të menaxhoni përdoruesit e bazës së të dhënave tuaja atje, pak më tej në faqe.

përdoruesit aktual të bazës së të dhënave

8. Instalimet me një klik (WordPress dhe të tjerët)

Gjë tjetër që do t’ju tregojmë në këtë tutorial cPanel është se si të instaloni WordPress (dhe aplikacione të tjera të dobishme të serverit). Kjo do të përshpejtojë seriozisht procesin e ngritjes dhe funksionimit të faqes suaj të internetit.

Së pari, lokalizoni seksionin “SOFTWARE” në cPanel tuaj, pastaj klikoni në “Softaculous Apps Installer”:

program

Emri i këtij mjeti është pak mashtrues pasi nuk janë vetëm aplikacionet që mund të instaloni, por edhe sistemet e menaxhimit të përmbajtjes.

Do të shihni një ekran si më poshtë, FULL të aplikacioneve që mund të instaloni me një menu të dobishme në të majtë:

softaculous

Siç mund ta shihni, Softaculous ka çdo aplikacion të uebit të imagjinueshëm atje. Ndërsa hidhni një vështrim në shiritin anësor, ka instalues ​​për bloge, mikroblog, forume, wikis, e-commerce dhe shumë më tepër.

Ju mund të merrni kohën tuaj dhe të shikoni përreth, shikoni se çfarë është në dispozicion. Sidoqoftë, për qëllimin e këtij tutoriali cPanel, ne do të mbulojmë mënyrën e instalimit të platformës së internetit më të popullarizuar dhe të përdorur gjerësisht të gjithë atyre – WordPress. A e dini se WordPress drejton më shumë se 30% të të gjitha faqeve të internetit? Përsëri, kjo është të gjithë faqet e internetit.

8.1. Instalimi i WordPress

Instalimi i WordPress përmes Softaculous është jashtëzakonisht i thjeshtë. Do të shihni logon e WordPress si opsionin e parë në pjesën qendrore të ekranit. Vendoseni kursorin e miut mbi atë ikonë dhe butoni “Install” do të shfaqet. Klikoni mbi të.

Do të shihni një ekran si ky:

softaculous instaloni WordPress

Klikoni butonin blu “Instaloni Tani” për të filluar. Softaculous do t’ju tregojë formën e mëposhtme:

Forma e instalimit të WordPress

Ja çfarë ju duhet Softaculous të plotësoni përpara se të mund të kryhet një instalim i WordPress.

Seksioni “Programimi i Softuerit”:

 • Zgjidhni versionin që dëshironi të instaloni. Rekomandohet të shkoni gjithnjë për numrin më të ri në dispozicion (numrin më të lartë).
 • Zgjidhni Protokollin. Më e mira për të zgjedhur https: // nëse është në dispozicion (kjo ju lejon të integroni faqen tuaj me një certifikatë SSL). Nëse jo, do të bëjë edhe http: //.
 • Zgjidhni Domain. Ky është emri i domain që ju doni të shtoni WordPress. Zgjidh nga lista drop-down.
 • Në Drejtori. Lëreni këtë bosh nëse po shtoni WordPress në rrënjën tuaj të domain – nëse dëshironi që ai të jetë i disponueshëm nën YOURDOMAIN.com. Nëse jeni duke shtuar WordPress si një blog në një sit tashmë ekzistues, do të doni ta vendosni direktorinë në diçka si blog ose lajm.

Seksioni “Cilësimet e sitit”:

 • Emri i sitit. Vendosni një emër që pasqyron atë që quhet faqja juaj. Mund ta ndryshoni këtë më vonë nga vetë WordPress, kështu që nuk do të duhet të shpenzoni shumë kohë duke menduar për të tani.
 • Përshkrimi i faqes. Ju mund ta lini këtë bosh tani për tani. Ju mund ta rregulloni këtë cilësim nga brenda WordPress më vonë.
 • Aktivizo multisite. Lini të pakontrolluar. Ky është një veçori e dobishme vetëm nëse planifikoni të ekzekutoni më shumë se një instalim WordPress në të njëjtin fushë – në një konfigurim shumë-faqesh. Gjëra mjaft të përparuara.

Seksioni “Llogari e administratorit”:

 • Emri i administratorit. Kjo është shumë e rëndësishme! Perfectlyshtë krejtësisht mirë të lini emrin e administratorit si administrator, megjithëse mund të dëshironi ta ndryshoni atë në diçka më komplekse. Do të jeni shumë më të sigurt me një emër përdoruesi si përkëdheljet e mia për qen. Pse? Justshtë thjesht jashtëzakonisht më e vështirë të hamendësosh, duke e bërë më të vështirë për një haker të depërtojë në faqen tënde.
 • Fjalëkalimi i administratorit. Sigurohuni që të përdorni një fjalëkalim shumë të fortë, i cili përbëhet nga shkronja, numra, karaktere dhe kapitale. Instaluesi do të sugjerojë një fjalëkalim të sigurt për ju. Ju gjithashtu mund të shkoni me atë, por mos harroni ta ruani atë në një menaxher të fjalëkalimeve si LastPass. Në këtë mënyrë nuk duhet të mësoni përmendësh.
 • Email admin. Kontrolloni dyfish nëse kjo është e saktë.

Seksioni “Zgjidhni gjuhën”:

Kjo është mjaft e vetë-shpjeguese. Shkoni me gjuhën që përputhet me audiencën e synuar të uebfaqes tuaj të ardhshme. Për shembull, nëse jeni në SH.B.A. dhe doni të synoni një audiencë që flet spanjisht, zgjidhni gjuhën WordPress si Spanjisht.

Seksioni “Zgjidh Plugins (s)”:

Kjo është opsionale. Nëse dëshironi, mund të instaloni disa shtesa shtesë të dobishme pikërisht nga Softaculous. Tani nuk do të pranojmë. Mund të instaloni shtojcat më vonë shumë lehtë.

Seksioni “Opsione të Avancuara”:

Nuk ka nevojë të shqetësohet me ndonjë nga opsionet e përparuara për tani.

Seksioni “Zgjidh temën”:

Në varësi të konfigurimit të Softaculous të hostit tuaj, ju gjithashtu mund të shihni mundësinë për të zgjedhur një temë WordPress që do të instalohet në faqen tuaj menjëherë jashtë portës.

Ju nuk duhet të shqetësoheni me këtë tani. Zgjedhja e një teme është një hap i rëndësishëm dhe është në të vërtetë më e lehtë të bëhet më vonë – pasi WordPress-i juaj të jetë instaluar plotësisht. Zgjedhja e temave që Softaculous tregon se jeni të kufizuar.

Ndjehuni të lirë ta injoroni atë pjesë tani për tani.

Pasi të keni kaluar të gjitha këto mundësi, klikoni në “Instalim” për të përfunduar instalimin.

Pas një minutë apo më shumë, Softaculous do t’ju njoftojë se WordPress juaj është instaluar me sukses. Do të shihni gjithashtu lidhje të drejtpërdrejta që mund të përdorni për t’u kyçur në atë instalim të ri të ri.

Zakonisht, mund të hyni në instalimin tuaj në WordPress duke shkuar tek YOURDOMAIN.com/wp-admin/.

9. Rezervimi i faqes tuaj të internetit

Nëse ndonjëherë keni vdekur një telefon ose një kompjuter, ju e dini se sa shkatërruese mund të jetë nëse nuk keni bërë kopje rezervë të të dhënave tuaja.

Tani imagjinoni të njëjtën gjë që ndodh në faqen tuaj të internetit. Kjo është ndoshta edhe më e keqe pasi ka shumë të ngjarë që faqja juaj e internetit të jetë biznesi juaj.

Për fat të mirë, cPanel e bën tepër të lehtë mbajtjen e kësaj tragjedie duke mos ju dhënë një mundësi për të bërë kopje rezervë të faqes tuaj me dorë – sa herë që zgjidhni.

�� shënim; Disa host të uebit do të trajtojnë automatikisht kopje rezervë për ju. Kontrolloni me ofruesin tuaj të pritjes për t’u siguruar. Sidoqoftë, të mësosh se si të rezervosh me dorë mund të dëshmosh një aftësi të vlefshme në të ardhmen.

Për të filluar një kopje rezervë, klikoni në ikonën “Magjistar rezervë” që është në seksionin “FILES” të cPanel.

magjistar rezervë

Do ta shihni këtë ekran:

magjistar rezervë 2

Klikoni në butonin “Kthehu” për të filluar procesin e rezervimit. Do t’ju shfaqet një ekran ku të keni mundësinë të zgjidhni nëse doni një kopje rezervë të plotë (të gjithë skedarët dhe konfigurimet në faqet e internetit tuaj) ose rezervimet e pjesshme (drejtoria e shtëpisë, bazat e të dhënave MySQL, dërguesit e postës elektronike) & filtra).

Për ta bërë më të lehtë, kopjoni tërë llogarinë tuaj dhe ruajeni në një hard disk të jashtëm ose në një vend tjetër të sigurt.

lloji rezervë

Pasi të përfundojë kopja rezervë, do të mund ta shkarkoni.

9.1. Kontrolloni hapësirën e diskut

Disa organizime pritës vijnë me hapësirë ​​të pakufizuar në disk, ndërsa të tjerët vendosin diku një kapak. Ju mund të kontrolloni se sa nga ajo hapësirë ​​që po përdorni përmes cPanel.

�� shënim; Shtë e rëndësishme të kontrolloni hapësirën e diskut tuaj në mënyrë periodike për të parë se cilat pjesë të faqes tuaj të internetit po marrin pjesën më të madhe të dhomës, kështu që ju e dini ku mund të kompresoni ose fshini skedarët e panevojshëm nëse nuk mbaroni hapësirën.

Për të marrë një përmbledhje të përgjithshme të përdorimit tuaj, thjesht hidhni një vështrim në shiritin e djathtë të cPanel. Do të shihni informacione të ndryshme se sa hapësirë ​​në disk po konsumoni, sa baza të dhënash keni krijuar në total, dhe më shumë.

statistikat e përdorimit

Për të marrë një vështrim më të thelluar, klikoni në ikonën “Përdorimi i diskut” nga pjesa “FILES”.

përdorimi i diskut

Ajo që do të shihni është një përmbledhje e këndshme se sa hapësirë ​​po marrin dosjet tuaja të ndryshme.

përdorimi i diskut 2

Ju gjithashtu mund të shihni kuotën tuaj ose kufirin përgjatë fundit të tabelës së parë – në këtë rast, kuota në figurën e mësipërme është 10,240MB (ose 10GB).

Shtë e rëndësishme të theksohet se thjesht sepse një bar blu është plot nuk do të thotë keni përdorur të gjithë hapësirën tuaj – të gjitha figurat e paraqitura janë në lidhje me drejtorinë më të madhe.

10. Kontrollimi i statistikave tuaja

Gjëja e fundit që ia vlen të shikoni ndërsa po kaloni cPanel është pjesa e emërtuar “METRICS”.

certifikatë lindjeje

Ju mund të gjeni shumë detaje interesante atje, duke ju informuar të gjithë për statusin aktual të serverit tuaj, numrin e vizitave që po merrni dhe shëndetin e përgjithshëm të konfigurimit.

Secila prej këtyre seksioneve të statistikave paraqet numrin tuaj paksa të ndryshëm:

 • vizitorët, Qasja e papërpunuar, Awstats, Webalizer të gjithë përqëndrohen në numrin e vizitorëve që faqet tuaja të internetit janë duke marrë. Prezantimi ndryshon midis secilit prej këtyre nën-seksioneve.
 • gabimet prezantoni shënimet më të fundit në regjistrat e gabimeve të faqes suaj të internetit.
 • Bandwidth ju lejon të shihni përdorimin e gjerësisë së bandës së konfigurimit tuaj të pritjes.
 • Uebëzues FTP t’ju tregojë të dhëna për të gjitha vizitat përmes protokollit FTP.
 • Përdorimi i CPU dhe Konkursi i Lidhjes ju tregon vëllimin e burimeve të makinerisë të konsumuara nga konfigurimi juaj i pritjes.

Bërë dhe Bërë

�� Kjo përmbledh tutorialin tonë cPanel. Shpresojmë që ta keni parë të dobishëm. Tani keni fituar një perspektivë të plotë se çfarë është cPanel dhe si ta përdorni atë kur vendosni ambientin tuaj të pritjes.

�� Meqenëse uebfaqja juaj është ndoshta plotësisht funksionale deri tani, gjithçka që ju mbetet është ta rregulloni pak – me tema dhe shtojca – dhe më pas të filloni të krijoni përmbajtje për të mahnitur audiencën tuaj.

�� A ka ndonjë gjë tjetër që ju dëshironi të mësoni në lidhje me cPanel? Mos hezitoni të komentoni më poshtë ose mos na kontaktoni përmes faqes së kontaktit.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map