Si të personalizoni WordPress

Logoja e WordPressNë ditët e këqija të vjetra, duhet të dini HTML për të hartuar një faqe në internet. Ndërsa faqja e internetit u bë më e përparuar dhe më komplekse, ju duhet të mësoni Javascript gjithashtu.


Një mënyrë për të shmangur këtë është të përdorni një sistem të menaxhimit të përmbajtjes (CMS). Një CMS, si WordPress ose Wix, bën ngritjen e rëndë për ju. Përmes përdorimit të temave, një redaktor WYSIWYG dhe pajisjeve të para-ndërtuara, ju mund të ndërtoni një faqe interneti në kërkim profesional, pa shkruar një linjë të vetme të kodit.

WordPress është, larg, CMS më e njohur në botë. Që nga Marsi i vitit 2020, përdoret nga mbi 35 përqind e faqeve të internetit. Por pse është kaq popullor?

Përgjigja është se WordPress ka arritur një ekuilibër të përsosur midis personalizimit dhe lehtësisë së përdorimit. Ju mund të përdorni një temë të paracaktuar dhe të bashkoni një faqe të shpejtë dhe të ndyrë në blog. Ose mund të instaloni shtojca dhe të ndërtoni një faqe në internet me të vërtetë profesionale.

Këtu, ne do të diskutojmë gjithçka që ju duhet të dini rreth personalizimit të faqes suaj të WordPress. Ne do të flasim për parametrat bazë, temat dhe widget. Ne do të flasim gjithashtu për veçori më të përparuara si shtojca, analitikë dhe mjete të tjera të integruara.

Shënim: Nëse jeni në gjendje të menaxhoni vetë hartimin dhe personalizimin, do të zvogëloni shumë kostot e zhvillimit të faqes tuaj.

Le të shohim më nga afër!

Përshtatja e WordPress 101

Ka disa mënyra me të cilat mund të personalizoni faqen tuaj në WordPress. Ndoshta gjëja më e rëndësishme që duhet të theksohet është se WordPress nuk është një kompani pritëse. Shtë thjesht një CMS. Si rezultat, do të duhet të zgjidhni vetë hostin tuaj dhe të regjistroni emrin e domain. Shumë hostë ofrojnë hostime të dedikuara për cilësi të WordPress, me WordPress të parainstaluar në serverin tuaj.

personalizim i fjalëve

Pasi të keni renditur situatën tuaj të pritjes, hapi tjetër është të ndërtoni sitin tuaj. Ekzistojnë dy mënyra kryesore për të rregulluar një faqe WordPress:

 • Zgjedhja e një teme
 • Shtimi i pajisjeve
 • Shtimi i një menuje

Ne do të flasim për të treja këto opsione më vonë në më shumë thellësi, por këtu është e rëndësishmja e tij:

Tema përcaktoni paraqitjen dhe skemën e ngjyrave të faqes tuaj. Mund të ndërtoni një format bazë të një blogu, një galeri me imazhe dhe lloje të tjera faqesh të zakonshme. Ju madje mund të zgjidhni një temë të ndryshme për faqen tuaj kryesore, për t’i dhënë faqes tuaj një pamje më të kujdesshme.

Widgets janë mjete, të vendosura zakonisht në shiritin anësor, që ofrojnë vlerë të shtuar. Pajisjet tipike përfshijnë lidhje të mediave sociale ose një formë regjistrimi me email.

Menus lehtësoni që vizitorët të lundrojnë në faqen tuaj. Për shembull, supozoni se keni një dyqan riparimi automatik. Ju mund të keni një menu në krye të faqes me lidhje me pjesë, shërbime, një hartë Google të vendndodhjes tuaj dhe një faqe “na kontaktoni”.

Përveç këtyre opsioneve, ka edhe mënyra të tjera, më të avancuara për të rregulluar faqen tuaj. Një nga këto është për të krijuar një fletë stili kaskadues (CSS). Një CSS ju lejon të personalizoni shkronjat, ngjyrat dhe madhësitë e shkronjave për stile të ndryshme të tekstit. Kështu që, në vend që të vendosni me dorë madhësitë dhe ngjyrat e shkronjave për secilën faqe, mund të krijoni opsione të paracaktuara për headers, subheaders dhe tekst të thjeshtë, dhe t’i zgjidhni ato shpejt dhe me lehtësi.

Ju madje mund të krijoni header personal për faqen tuaj në WordPress. Një kokë me porosi do të lidhë tërë faqen tuaj së bashku. Do faqe do të duket si pjesë e një tërësie më të madhe, edhe nëse tema është ndryshe.

Mund ta Rregulloni plotësisht WordPress-in?

Kur mendoni për WordPress, me siguri mendoni për një blog ose faqe të tjera të orientuara nga përmbajtja. Në të vërtetë, përdoret nga kompani po aq prestigjioze sa Flickr, LinkedIn dhe BBC America. Por supozoni se doni të integroni tipare më të avancuara siç janë forume, bote bisedash për klientë, apo tregti elektronike? WordPress nuk mbështet natyrshëm asnjë nga ato aplikacione.

Fatmirësisht, ka fjalë për fjalë mijëra shtojca që shtojnë funksionalitetin në faqen tuaj. Ky ekosistem i pasur përfshin pothuajse çdo veçori të internetit që mund ta imagjinoni. Pra, nëse doni të shtoni një faqe forumi ose e-commerce në faqen tuaj, sigurisht që është e mundur të bëhet.

instalimi i shtojcave wordpress

Problemi i vetëm është se këto shtojca nuk shkallëzohen mirë. Ato janë të dizajnuara për site të vogla dhe të mesme, dhe faqet më të mëdha do të duhet të përdorin gjithnjë e më shumë kthesa të ndërlikuara për të ruajtur performancën. Në atë rast, ju mund të dëshironi të merrni në konsideratë një CMS më të përparuar me karakteristika më natyrale.

Pastaj përsëri, nëse faqja juaj është rritur aq shumë sa që keni mbingarkuar WordPress, është problemi i mirë të keni.

Cilësimet e përgjithshme të WordPress

Para se të filloni ndërtimin e faqes tuaj, WordPress do t’ju kërkojë të konfiguroni cilësimet tuaja themelore, të tilla si emrin e përdoruesit, fjalëkalimin dhe cilësimet e tjera themelore të serverit. Ky është një kohë e mirë për tu siguruar që faqja juaj e WordPress është e sigurt, pasi gabimi i cilësimeve tuaja themelore mund t’ju ​​lërë të prekshëm nga hakerat.

mbrojtja e fjalëkalimitPara se të regjistroheni, WordPress do t’ju kërkojë të krijoni një emër përdoruesi dhe fjalëkalim. Sigurohuni që të përdorni një fjalëkalim të fortë. dhe kurrë, kurrë mos përdorni “administratorin” si emrin e përdoruesit. Kjo është gjëja e parë që hakerat do të përpiqen ta marrin me mend, pasi shumë krijues kurrë nuk e ndryshojnë atë.

Pasi të jeni regjistruar, do të shihni pultin e punës, ku do të bëni pjesën më të madhe të punës suaj. Në fillim, pulti është pak i ngatërruar. Ekzistojnë disa pajisje shtesë në ekran, por jo të gjithë janë të domosdoshëm për të gjithë përdoruesit.

Ka një lidhje të vogël në këndin e sipërm të djathtë të ekranit që thotë “Cilësimet e ekranit”. Klikoni atë dhe mund të çaktivizoni pajisje shtesë. Widgets “Welcome”, “Draft Quick”, dhe “WordPress Events and News” duhet të jenë të parat që duhet të shkojnë. Shumica e njerëzve kurrë nuk do t’i përdorin ato veçori.

Tjetra, klikoni në lidhjen “Cilësimet” në anën e majtë të faqes dhe klikoni në lidhjen për “Cilësimet e përgjithshme”.

Aty do të shihni opsionet më themelore të faqes suaj. Dy kutitë e para ju lejojnë të vendosni një titull dhe etiketë për faqen tuaj. Titulli i faqes do të shfaqet në skedat e shfletuesit, ndërsa titulli dhe etiketa do të shfaqen në krye të faqes në shumë tema të WordPress. Meqenëse këto janë gjërat e para që shumë njerëz do të shohin kur vizitojnë faqen tuaj, është një ide e mirë të mendoni për ta.

Tjetra, do të duhet të futni Adresën tuaj në WordPress. Ky duhet të jetë domeni që keni regjistruar për faqen tuaj. WordPress automatikisht do të shikojë në drejtorinë WordPress për të gjetur faqen tuaj. Nëse faqja juaj fillestare është e ndryshme – për shembull, nëse është në një server tjetër – shkruani atë URL në kutinë “Adresa e faqes”. Sidoqoftë, për shumicën e faqeve, Adresa e WordPress dhe Adresa e sitit duhet të jenë të njëjta.

Cilësimet e përgjithshme të panelit të wordpress

Ju gjithashtu mund të ndryshoni adresën tuaj të administratës. Si parazgjedhje, do të jetë adresa e administratorit për faqen tuaj të internetit. Nëse keni një llogari tjetër të postës elektronike si Gmail, mund t’i futni ato informacione këtu.

si të zgjidhni rolin e përdoruesit në cilësimet e përgjithshme të wordpress

Për shumicën e njerëzve, kjo është një ide e mirë, pasi hakerat do ta kenë më të vështirë ta hamendësojnë atë informacion. Në rastin më të keq, të kesh një adresë emaili të administratorit që nuk është në serverin tënd të WordPress do ta lehtësojë rivendosjen e fjalëkalimit të administratorit të WordPress-it.

Në fund të faqes, ju mund të zgjidhni zonën tuaj të kohës, formatin e datës, formatin e kohës dhe gjuhën e faqes. Këto janë kryesisht mundësi administrative, dhe nuk do të ndikojnë në përvojën e përdoruesit.

Një larmi i roleve të ndryshme të përdoruesit

Ka edhe një mundësi tjetër për të cilën duhet të flasim: roli i paracaktuar i përdoruesit. Këtu keni një përmbledhje të shpejtë të asaj që nënkuptojnë:

 • Super Admin i jep një përdoruesi të gjitha tiparet administrative në sit, si dhe çdo sit tjetër në të njëjtin rrjet. Në qoftë se nuk keni një rrjet, kjo cilësim nuk shërben për asnjë qëllim.
 • admin i jep një përdoruesi të gjitha opsionet administrative që keni. Për shumicën e faqeve, do të doni të jeni administratori i vetëm. Por nëse po drejtoni një faqe në internet me një partner të besueshëm, do të doni t’i bëni ato një administrator.
 • Redaktor roli i lejon një përdoruesi të botojë dhe modifikojë çdo postim në faqen e internetit. Kjo mund të jetë e dobishme nëse jeni duke punuar në një projekt bashkëpunues me partnerë të tjerë. Në thelb, ata mund të modifikojnë përmbajtjen e faqes, por jo formatin e përgjithshëm ose veçoritë e sigurisë.
 • autor lejon një përdorues të botojë dhe modifikojë çdo postim që ata kanë krijuar. Sidoqoftë, ata nuk do të jenë në gjendje të modifikojnë përmbajtjen që është krijuar nga përdoruesit e tjerë.
 • A kontribues mund të shkruaj postime. Megjithatë, ata nuk mund t’i botojnë ato. Do gjë që ata kanë shkruar do të duhet të publikohet nga një redaktues ose administrator.
 • A pajtimtar mund të menaxhojnë vetëm profilin e tyre.

Në përgjithësi, ju do të doni të lini rolin e paracaktuar të përdoruesit të vendosur në “Abonues”. Pasi dikush të ketë një llogari në serverin tuaj, gjithmonë mund të përdorni aftësitë tuaja administrative për të ndryshuar rolin e tyre. Nëse keni më shumë se një pjesë të vogël të përdoruesve, mënyra më e lehtë për t’i menaxhuar ata është të përdorni një mjet të palëve të treta si phpMyAdmin.

Nëse vendosni të ndryshoni ndonjë prej këtyre cilësimeve më vonë, është e lehtë për tu bërë. Thjesht lundroni në faqen Cilësimet e Përgjithshme dhe bëni ndryshimet që ju nevojiten.

Përshtatja e Temave të WordPress

Tani që keni konfiguruar cilësimet tuaja themelore, është koha për të rregulluar pamjen dhe ndjenjën e faqes tuaj të internetit. Hapi i parë në këtë proces është zgjedhja e një teme të WordPress. Ekzistojnë dy lloje temash: tema falas dhe temat premium. Për të filluar, le të shohim se si të instalojmë një temë falas.

Nga pulti juaj, klikoni në lidhjen “Paraqitja” në anën e majtë, pastaj klikoni në butonin “Temat”. Atje, do të shihni një ekran të pllakave të të gjitha temave që janë ruajtur aktualisht në serverin tuaj.

si të ndryshojmë temën e fjalëve

Nëse jeni duke pritur në një server të dedikuar WordPress, do të ketë tashmë disa opsione. Nëse nuk jeni, ose nëse doni të zgjidhni një pamje tjetër, do të duhet të instaloni një temë të re.

Tema Falas nuk mund të jetë Opsioni më i Sigurt

Ekzistojnë disa depo me tema WordPress në internet. Por siç thotë thënia, “nëse duket shumë mirë të jetë e vërtetë, me siguri është”. Shumë nga këto tema “falas” janë ngulitur me gjurmues reklamash ose madje edhe me malware që mund të komprometojnë sigurinë e faqes tuaj.

Për të qëndruar të sigurt, vendi më i mirë për të gjetur një temë është të zgjidhni një nga depoja zyrtare WordPress. Nga atje, ju mund të kërkoni tema për të gjetur një që i përshtatet nevojave tuaja. Zgjidhni një temë lozonjare për blogun tuaj të kopshtarisë, ose një temë më poshtë me butona për blogun tuaj profesional.

depo zyrtare e fjalëve të fjalëve

Pasi të gjeni një që ju pëlqen, thjesht goditni butonin “Shkarkim”. Ai do të kursejë në kompjuterin tuaj si një skedar .zip. Nga atje, kthehuni tek faqja e temave të panelit tuaj të WordPress dhe goditni butonin në krye që thotë “Shto të re”. Zgjidhni skedarin .zip të temës suaj dhe ai do të ngarkojë në serverin tuaj.

Zgjidhni temën tuaj dhe do të keni disa opsione. Së pari, mund të klikoni në “Detaje & Paraprakisht ”, e cila do t’ju japë një vështrim të drejtpërdrejtë në temën në veprim, me disa tekst mbushës dhe imazhe. Kjo ju lejon të merrni një ide më të mirë se si duket, pa e publikuar atë në internet. Nëse jeni të lumtur, thjesht klikoni “Aktivizo” dhe tema do të shkojë drejtpërdrejt.

preview theme wordpress

WordPress ka një redaktues i temave që ju lejon të redaktoni manualisht temën tuaj. Edhe nëse jeni të kënaqur me HTML, PHP dhe CSS, mos e përdorni. WordPress madje ju paralajmëron të mos bëni. Arsyeja është se ju mund ta prishni përgjithmonë faqen tuaj, kështu që do të duhet të instaloni përsëri temën dhe të filloni nga e para. Për më tepër, çdo ndryshim do të humbasë me azhurnimet e ardhshme të temës.

Nëse doni të shkulni temën tuaj, konsideroni të instaloni një shtojcë për redaktimin e temave. Për shembull, Elementor është një redaktues i shkëlqyer, i sigurt WYSIWYG që nuk do ta prishë faqen tuaj. Ekzistojnë edhe mundësi të tjera të palëve të treta, të tilla si Gutenberg.

Nëse vërtet dëshironi të redaktoni temën me dorë, do të doni të krijoni një temë për fëmijë. Kjo do të sigurojë që tema juaj nuk do të prishet nga azhurnimet e ardhshme. Dobësi është se nuk do të azhurnohet fare. Nëse tema ka një çështje sigurie që më vonë fiton fluturime, do të humbisni zgjidhjen.

Një konsideratë tjetër e rëndësishme është që shumica e përdoruesve të internetit tani hyrë në internet përmes telefonave të mençur. Për të siguruar një përvojë të pastër dhe të rehatshme për këta njerëz, do të dëshironi të zgjidhni një temë me një dizajn të përgjegjshëm. Para se të shkoni më tej, thjesht krijoni një faqe kuzhine dhe ekzekutoni atë përmes testit miqësor për celularin e Google.

Temat Premium të WordPress

Përveç temave falas, ekzistojnë disa kompani që shesin tema premium. Përveç kësaj për t’ju dhënë një larmi më të gjerë opsionesh, temat premium kanë disa avantazhe. Kjo perfshin:

 • Azhurnime më të shpeshta të zhvilluesve që ju japin siguri më të mirë
 • Përputhshmëria me standardet më të fundit të WordPress, HTML, PHP dhe CSS
 • Mbështetja e klientit nga WordPress për tu marrë me të meta dhe personalizim

Pasi të keni shkarkuar një temë premium, thjesht instaloni atë në të njëjtën mënyrë si të instaloni një temë falas. Nëse ja vlen apo jo kjo, shpenzimi varet nga ju.

Konfigurimi i prizave të WordPress

plugins wordpressNëse doni të shkoni përtej funksionalitetit themelor të WordPress, do të duhet të përfitoni nga shtojcat. Shtojcat janë mjete shtesë që mund të përdoren për të përmirësuar sigurinë e faqes tuaj, për të krijuar kopje rezervë automatike dhe madje edhe për të rritur performancën e faqes tuaj.

Disavantazhi i shtojcave është se ju u jepni atyre qasje në të dhënat e faqes tuaj. Si rezultat, një shtojcë e gabuar mund të rrezikojë sigurinë e sitit tuaj. Para se të instaloni një shtojcë, sigurohuni që të lexoni rishikimet në një sit të palëve të treta për t’u siguruar që nuk ka ndonjë të metë të njohur të sigurisë. Mënyra më e mirë për të gjetur një shtojcë të sigurt është të përdorni depon zyrtare të WordPress.

Ashtu si instalimi i një teme, për të instaluar një shtojcë, së pari duhet ta shkarkoni. Një shtojcë do ta shkarkojë si një skedar .zip, të cilin do të duhet ta heqësh nga zili para se ta ngarkosh.

Pasi ta keni bërë këtë, hapni pultin e WordPress tuaj, zgjidhni menunë “Plugins” dhe klikoni “Shto të re”. Në pjesën e sipërme të ekranit, ju do të shihni një buton që thotë “Ngarkoni plugin”. Zgjidhni atë buton, ngarkoni shtojcën tuaj dhe jeni gati ta konfiguroni atë.

si të ngarkoni plugin wodpress

Kur shtojca është instaluar me sukses, do të shihni një shpejtë për ta konfiguruar atë. Shumica e shtojcave të WordPress janë konfiguruar paraprakisht, por është ende një ide e mirë për të parë opsionet. Meqenëse opsionet ndryshojnë shumë midis shtojcave të ndryshme, do të duhet të këshilloheni me faqen e mbështetjes së shtojcës tuaj nëse dëshironi më shumë informacione për cilësime të ndryshme.

Shtë e vështirë të japësh një udhëzues gjithëpërfshirës për të cilin shtojcat që ju nevojiten, pasi lloji i saktë do të varet nga lloji i faqes që po ekzekutoni. Thënë kështu, ka disa që duhet t’i instaloni menjëherë në shkop.

 • Yoast është krijuar për t’ju ndihmuar të rritni renditjen e faqes suaj të internetit në motorët e kërkimit. Ajo përmban një shumëllojshmëri të mjeteve të integruara për t’ju ndihmuar të krijoni përmbajtje miqësore për motorin e kërkimit, duke përfshirë zgjedhjen e fjalëve kyçe të duhura për lidhje. Versioni premium madje ofron këshilla për fjalë kyçe shtesë për të përfshirë në tekstin tuaj.
 • Akismet është një gjë e domosdoshme nëse faqja juaj lejon komente. Shtë një filtër anti-spam që eliminon lidhjet e njohura të spamit për të mbajtur të pastër pjesën e komenteve tuaja.
 • Duplicator e lehtëson krijimin e kopjeve rezervë për faqen tuaj në WordPress. Drejtoni një kopje rezervë përpara se të bëni ndonjë ndryshim të madh. Nëse ndryshimet tuaja shkaktojnë prishjen e faqes, thjesht rivendosni kopjen rezervë dhe do të ktheheni në internet. Duplicator gjithashtu mund të përdoret për të shpërngulur me lehtësi faqen tuaj nga një host në tjetrin.

Plugins Premium të WordPress

Ashtu si me temat, jo të gjitha shtojcat e WordPress janë falas. Ndonjëherë, duhet të paguani për një shtojcë premium. Kjo mund të jetë ose një kosto një herë ose një abonim mujor. Pjesa kryesore e kësaj është që ju të merrni një mbështetje më të mirë, e cila është veçanërisht e rëndësishme për shtojcat që lidhen me sigurinë.

Nëse do të instaloni një plugin premium, instaloni Defender Security. Kjo shtojcë mundëson vërtetimin e 2-faktorëve për administratorët, si dhe një mori karakteristikash të tjera të sigurisë. Shtë falas për 30 ditët e para dhe kushton një tarifë mujore nga ajo pikë e tutje.

Një tjetër plugin i mirë premium është Hummingbird. Kjo ju ndihmon të zgjedhni faqen tuaj për ta bërë atë të ngarkojë sa më shpejt që të jetë e mundur. Ai gjithashtu përmirëson efikasitetin e caching të shfletuesit. Si Mbrojtësi i Sigurimit, Hummingbird vjen me një gjyq falas 30-ditor.

Pavarësisht nga cilat shtojcë premium blini, ju mund t’i instaloni ato ashtu si do të bëni ndonjë shtesë shtesë.

Si të shtoni përmbajtje unike në WordPress

Në këtë pikë, ju keni krijuar cilësimet themelore të faqes tuaj, keni ndërtuar temën tuaj dhe shtojcat e zgjedhura për efikasitet, siguri dhe SEO. Por ju e dini se çfarë nuk keni bërë akoma? Krijuar në të vërtetë çdo përmbajtje. Le ta rregullojmë atë.

Për të krijuar një faqe të re në internet, shkoni në pultin e WordPress-it tuaj dhe zgjidhni menunë “Pages”. Aty do të shihni dy mundësi: “Të gjitha faqet” dhe “Shto të re”. Si parazgjedhje, WordPress do të krijojë një faqe të politikave të intimitetit, si dhe një faqe mostre që mund të përdorni si një sandbox për të mashtruar rreth. Këto do të jenë të dukshme në menunë All Pages.

Për të krijuar një faqe të re, thjesht klikoni në butonin Shto New.

si të shtoni faqe të reja në wordpress

Në atë pikë, do të shihni një faqe bosh në temën tuaj të zgjedhur. Në varësi të temës suaj, do të jeni në gjendje të shkruani një titull, ose titulli i faqes dhe etiketa mund të jenë të paracaktuar. Nën, do të mund të futni tekstin tuaj ose të vendosni fotografi.

Nëse keni instaluar Yoast – dhe vërtet duhet të shihni – do të shihni një kuti në fund të dritares për të hyrë në fjalën tuaj të fokusit. Shkruajeni frazën tuaj në kuti dhe Yoast automatikisht do t’ju ndihmojë të zgjedhni faqen tuaj ndërsa shkruani.

Për shumicën e faqeve të internetit, ju do të doni disa faqe në minimumin e zhveshur: faqen tuaj, faqen tuaj “për” dhe një faqe “kontakti”.

Përsëri, kjo është një minimum i zhveshur. Në praktikë, ju do të doni faqe shtesë që janë përshtatur për qëllimin e faqes tuaj.

Për shembull, nëse drejtoni një sallon flokësh, mund të dëshironi një seksion galerie që tregon rezultatet tuaja të fundit. Ju madje mund të jeni në gjendje ta ktheni këtë në një promovim për klientët e rregullt. “Më lejoni t’ju paraqes në faqen time të internetit, dhe të merrni një prerje flokësh falas” mund të shkojë një rrugë e gjatë.

Për të përdorur një shembull tjetër, nëse drejtoni një dyqan automobilistik, mund të dëshironi një faqe “shërbimesh” me çmime për shërbimet e zakonshme.

Azhurnoni blogun tuaj rregullisht

Dhe, padyshim, nëse keni një blog, do të dëshironi postime. Në këtë rast, sigurohuni që të azhurnoni rregullisht. Nuk ka mënyrë më të mirë për të humbur ndjekësit sesa të ndaloni blogerat për një muaj e gjysmë.

Në varësi të llojit të përmbajtjes që po postoni, ju mund të dëshironi të përdorni një plan urbanistik të ndryshëm. Për shembull, nëse po postoni shumë fotografi, mund të dëshironi të shtoni një galeri fotografish. Nga ana tjetër, nëse jeni thjesht Blogging, teksti i thjeshtë me një flamur tërheqës do të funksionojë mirë.

si të shtoni një galeri në wordpress

Duke folur për një flamur, tani është ndoshta një kohë e mirë për të shtuar një logo të faqes, nëse nuk e keni tashmë. Për ta bërë këtë, thjesht lundroni në menunë “Kreu” të temës suaj dhe klikoni “Zgjidhni Logo” për të ngarkuar. Në mënyrë ideale, logoja duhet të jetë në formatin PNG ose WebP, e cila do të lejojë që sfondi të shfaqet përmes boshllëqeve. Mbani në mend se logoja juaj do të zëvendësojë titullin e faqes në shumicën e temave.

Në një shënim të ngjashëm, duhet të zgjidhni një ikonë të faqes. Kjo është imazhi i vogël që shfaqet në një skedar të shfletuesit, duke e bërë më të lehtë dallimin nga skedat e tjera. Ashtu si me një logo, një format PNG ose WebP është ideal, përveç nëse ikona juaj është një shesh i përsosur. Ju mund të zgjidhni ikonën e faqes tuaj në të njëjtën mënyrë si logoja juaj, nga menuja “Identiteti i faqes” të temës suaj.

Si të përdorni widget WordPress

Widgets ju lejojnë të zgjeroni funksionalitetin e faqes tuaj. Për shembull, mund të shtoni një kalendar, lidhje të mediave sociale ose një regjistrim të postës elektronike. Në shumicën e temave, Widgets do të shfaqen në shiritin anësor të faqes tuaj, megjithëse disa tema do të vendosin pajisje shtesë në fund të faqes.

widget wordpress

Për të konfiguruar miniapinatet tuaja, përsëri nga menyja juaj Tema dhe në vend të kësaj klikoni në menunë e paraqitjes. Nga atje, zgjidhni “Widgets”. Në varësi të temës suaj, do të shihni një larmi vendndodhjesh të mundshme widget. Mund të ketë gjithashtu disa pajisje të para-instaluara si pjesë e temës suaj.

si të shtoni një widget në wordpress

Ju thjesht mund të tërhiqni dhe hedhni widget në vende të ndryshme për t’i zhvendosur ato në faqe, duke rregulluar më tej pamjen dhe ndjenjën e faqes tuaj.

Nëse nuk ju pëlqen një widget që është instaluar tashmë, thjesht klikoni shigjetën në emrin e widget dhe klikoni “Fshi”. Kjo do ta heqë atë plotësisht nga faqja juaj.

Përndryshe, ju mund të dëshironi të shtoni pajisje shtesë për të përmirësuar faqen tuaj të internetit. Për ta bërë këtë, thjesht zgjidhni ato nga ana e majtë e menusë widget dhe tërhiqni ato në zonën e dëshiruar të faqes tuaj.

Për dallim nga temat dhe shtojcat, nuk mund të shtoni pajisje shtesë direkt në faqen tuaj. Thënë kështu, WordPress vjen me disa pajisje shtesë paraprake, dhe shumica e temave përfshijnë gjithashtu widget shtesë.

Përndryshe, mund të shtoni pajisje shtesë përmes një shtojce. Për ta bërë këtë, gjeni një shtojcë që përmban widget-in që dëshironi, pastaj shtojeni në të njëjtën mënyrë si të shtoni ndonjë shtojcë tjetër. Pasi të instalohet shtojca, kthehuni te menuja Widgets dhe widget duhet të jetë e disponueshme.

Zgjidhni pajisje shtesë në varësi të faqes tuaj të internetit

Në varësi të llojit të faqes që po ndërtoni, do të doni të përdorni pajisje të ndryshme. Thënë kështu, ka disa lloje që duhet të jenë të dobishëm për pothuajse çdo faqe në internet. Këtu është një përmbytje e shpejtë:

 • Lidhje të mediave sociale – për shumicën e faqeve të internetit, këto janë një inteligjente. Marrja e njerëzve për të shkëmbyer përmbajtjen tuaj në Facebook, Twitter dhe faqet e tjera të mediave sociale është një mënyrë e shkëlqyeshme për të rritur shikueshmërinë tuaj.
 • Një widget “Postimet e Fundit” – Jo të gjitha faqet do të përdorin njërën nga këto. Por është një veçori e shkëlqyeshme për bloget. Nëse dikush e gjeti postimin tuaj përmes një kërkimi në Google, pse të mos u jepni atyre një mënyrë të thjeshtë për t’u rrëmbyer dhe për të lexuar më shumë?
 • Një widget për regjistrimin e postës elektronike – Nëse njerëzve u pëlqen përmbajtja juaj, është ide e mirë t’i inkurajoni ata të marrin azhurnime. Një shtojcë si WPForms e lehtëson mbledhjen e adresave të postës elektronike dhe informacione të tjera.
 • Një widget kalendarik – Ky është një mundësi e shkëlqyeshme për organizatat e komunitetit. Ju mund ta përdorni këtë widget për t’i lënë njerëzit të mësojnë për ngjarjet speciale të ardhshme ose mbledhjen e fondeve.
 • Një widget reklamash – Kini kujdes me këto. Nga njëra anë, reklamimi mund të ju ndihmojë të fitoni para nga faqja juaj e internetit. Nga ana tjetër, më shumë se një reklamë mund ta bëjë faqen tuaj të duket e ngatërruar dhe t’i fik njerëzit.

Si të redaktoni menunë e WordPress

Tani që keni një përmbajtje, është koha ta bëni faqen tuaj të lehtë për të lundruar. Për ta bërë këtë, ju do të doni të shtoni një menu. Shkoni te pjesa “Paraqitja” e panelit tuaj dhe klikoni në lidhjen “Menutë”.

si të redaktoni menutë e fjalëve

Mos u shqetëso për emrin e menusë. Ju jeni i vetmi që do ta shihni. Thënë kështu, nëse faqja juaj do të shfaqë më shumë se një menu, mund të dëshironi që emra të ndryshëm t’i dalloni ato. Për shumicën e faqeve, kjo është një ide e keqe – më shumë se një menu thjesht rrëmbejnë faqen.

Klikoni “Krijo menunë” dhe ekrani tjetër do t’ju pyesë se ku duhet të vendoset menuja. Për shumicën e faqeve të internetit, kjo do të jetë në krye të faqes, por ka përjashtime. Opsioni “Mobile” ju lejon të rregulloni vendndodhjen e menusë në një pajisje celulare. Për shembull, ju mund të keni një menu barbar në faqen tuaj, por prapëseprapë dëshironi një menu të lartë për përdorim më të lehtë celular.

Mos u shqetësoni për kutinë e kontrollit që thotë “Shtoni automatikisht faqe të reja të nivelit të lartë në këtë menu”. Ky opsion çon në meny të çrregullt dhe të ngathët me faqet pa rregull. Ju do të dëshironi shtoni manualisht faqet ashtu siç janë krijuar.

Në ekranin tjetër, do të keni mundësi të shtoni faqe në menunë tuaj. Pasi të klikoni “Shtoni në menunë”, do të shihni një ekran tjetër që ju lejon të rregulloni renditjen e menusë. Organizoni faqet ashtu siç e shihni të arsyeshme.

Ju gjithashtu mund të zgjeroni opsione individuale të menusë dhe të futni faqe shtesë si nën-opsione. Për shembull, nëse kujdesi juaj ditor i qenit ofron shërbime për grooming dhe ecje, ju mund t’i vendosni të dyja këto faqe nën menunë kryesore “Shërbime”. Kjo do t’ju ndihmojë të mbani një vështrim të pastër dhe të shmangni rrëmujën e menusë kryesore të faqes tuaj.

Shtë gjithashtu e rëndësishme të mos mbështeteni vetëm në menunë tuaj për navigim. Ndërlidhja e faqeve të ndryshme të faqes në internet mund të bëjë më të lehtë për përdoruesit të lundrojnë. Mund të ndihmojë gjithashtu në rritjen e trafikut, së bashku me renditjen tuaj të kërkimit.

Integrimet në WordPress

Urime! Ju keni ndërtuar faqen tuaj të internetit!

Por nuk jeni bërë akoma. Tani duhet të integroni disa mjete analitike për të kuptuar trafikun tuaj. Kjo ka disa përfitime.

Së pari, kjo ju lejon të kuptoni se si njerëzit po gjejnë faqen tuaj dhe sa kohë qëndrojnë.

Së dyti, kjo ju jep pasqyrë se çfarë lloji të përmbajtjes po drejton trafikun tuaj. Blogs? Galeritë e fotografive? Faqet informuese? Kjo mund t’ju ndihmojë të zhvilloni më tej faqen tuaj për të përmirësuar trafikun në internet.

analitikë

logoja e Google AnalyticsMjeti më i popullarizuar i WordPress analitics është Google Analytics, dhe është e lehtë të kuptosh pse. Google është deri tani motori më i popullarizuar i kërkimit në internet, kështu që ju doni të kuptoni performancën e kërkimit të Google në faqen tuaj përpara se të punoni për ndonjë gjë tjetër.

Por Google Analytics ka shumë më tepër për të ofruar. Ata mund t’ju tregojnë se si vizitorët po arrijnë në faqen tuaj. A po e gjejnë atë në google? Në uebfaqe të tjera si Facebook? Apo po e vizitojnë atë direkt? Njohja e këtij informacioni do t’ju njoftojë se si po drejtoni trafikun, si dhe çfarë mund të bëni më mirë.

Më shumë mjete & shembuj

Google Analytics nuk ju tregon gjithçka që mund të dëshironi të dini. Për shembull, ju mund të dëshironi të dini moshën dhe ndarjen gjinore të vizitorëve tuaj. Në atë rast, merrni parasysh një mjet më të avancuar si ExactMetrics. ExactMetrics nuk është i lirë, por ju jep një pasqyrë edhe më të thellë për vizitorët tuaj sesa Google Analytics.

Ju gjithashtu mund të dëshironi të automatizoni disa nga funksionet e faqes tuaj. Zapier Automation bën vetëm atë. Me këtë shtojcë, ju mund të ndani automatikisht postime të reja në mediat sociale. Kjo mund të eliminojë disa nga telashet që vijnë me postimin manualisht të çdo postimi në blog në faqet e shumta të mediave sociale.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map